Raid: hea teose autorile ei pea ühiskond palka maksma

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid ja Karl-Martin Sinijärv. Pildil veel Jüri Pino.
Juku-Kalle Raid ja Karl-Martin Sinijärv. Pildil veel Jüri Pino. Foto: Toomas Huik

Ajalehe Keskus peatoimetaja Juku-Kalle Raid on seisukohal, et suurepärase kirjandus- või kunstiteose laiemalt loonud autorile ei pea kogu ühiskond selle eest palka maksma.

Raid ei nõustunud Kuku raadio saates «Pressiklubi» kirjanike liidu esimehe Karl-Martin Sinijärve välja pakutud ideega kirjanikele püsiva toetuse maksmisest.

«Ajalukku vaadates on loomeinimesi alati ülal pidanud helded toetajad, mitte aga kogu ühiskond,» väitis Raid.

«Ei saa maksma panna talupoega selle eest, mis teda ei huvita,» oli Raid konkreetne.

«Sinijärve roll kirjanike liidu esimehena muidugi ongi kirjanikke kaitsta, kasvõi siis lolli kirjaga,» leidis ta.

Kirjanike liidu märtsi alul esitatud ettepanekud nägid muu hulgas ette kehtestada mitmeaastased loomestipendiumid, anda kirjanikele ravikindlustus riigi kulul, määrata eluaegsed stipendiumid olulistele kirjanikele ning maksta raamatu kirjutamise ajal toetust.

Sinijärv rõhutas, et ettepanekuid ei maksa võtta häbematu nõudmisena raskel ajal.

Teatrikriitik Andres Keil leidis, et kirjandussfäär ja teised kultuurivaldkonnad on üsna erinevad, ta tõi näiteks, et raamatukogu ajutine sulgemine ei leidnud märkimisväärset meediakajastust, samas kui sulguks mõni teater, oleks see suur uudis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles