Estonias esietendub moodne ja nooruslik «Tuhkatriinu»

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tuhkatriinu»
«Tuhkatriinu» Foto: Liis Treimann

Täna esietendub rahvusooper Estonia suures saalis Sergei Prokofjevi ballett «Tuhkatriinu», mis on saanud moodsa kuue ning sobib igas vanuses publikule.

Lavastaja Marina Kesleri sõnul on klassikaline muinasjutt muudetud tänapäevasemaks, tegelased on julgemad ja tugevamad ning ka lavakujundus ja kostüümid on moodsalt efektsed. Mõnevõrra harjumatu ja uudsena võib lavastaja sõnul mõjuda ka videokujunduse kasutamine.

Tehniliste uuendustega on Kesleri sõnul lavastust nooruslikumaks muudetud, kuid nendega kaasnevad ka võimalikud viperused, mille kõrvaldamisega on esietendusele eelneval ajal pingsalt tegeletud. Kui lavastuse peaproov tuli videoaparatuuri tõrkumise pärast korraks katkestada, siis esietenduse ajaks peaks kõik juba ideaalselt sujuma.

Kesler lisab, et kui Prokofjev kirjutas «Tuhkatriinu» kolmevaatuselisena, siis Estonia lavale jõuab etendus kahes vaatuses, mis lavastaja hinnangul muudab etenduse lihtsamaks ja nauditavamaks eelkõige just noorematele vaatajatele.

Lavastuse kostüümid disainis Gerly Tinn ning lavakujunduse lõi Liisi Eelmaa. Ka lavakostüümid on tänapäevased, kuid inspiratsiooni ammutati 18. sajandi moest. Nii ongi laval segu tänapäevasest glamuurist ning väärikast ajaloost, mis Kesleri sõnul võiks luua publikule mulje kvaliteetse filmi vaatamisest. Tänapäevasusele vaatamata ei puudu lavastusest muinasjutust tuntud haldjate, klounide ja liblikate fantaasiamaailm.

Klassikalist ja moodsat ühendatakse ka lavastuse tantsudes. Kui Tuhkatriinu ja printsi stseenid on kaunid ja klassikalised, siis võõrasema ja võõrasõdede stseenides on kasutatud palju moderntantsu ning taotluslikku nurgelisust ja koledust, et tegelaste olemust sellega efektselt edasi anda. Moodsast vormist hoolimata on Kesleri sõnul laval siiski tuttav lugu piire ületavast armastusest.

Tuhkatriinu lugu pandi tantsukeelde juba 1813. aastal Viinis, kuid Prokofjevi 1945. aastal Suures Teatris esietendunud ballett, millele lõi koreograafia Rostislav Zahharov, on olulisim selle muinasjutu ajaloos. Balleti nimiosas on saanud maailmakuulsateks Galina Ulanova ja Natalja Dudinskaja.

Rahvusooper Estonias mängiti «Tuhkatriinut» viimati 1995. aastal.

«Tuhkatriinu»

Sergei Prokofjevi ballett kahes vaatuses

Esietendus Rahvusooper Estonias 16. novembril 2012

Koreograaf-lavastaja ja libretist Marina Kesler, dirigendid: Jüri Alperten, Vello Pähn, Kunstnik Liisi Eelmaa, kostüümikunstnik Gerly Tinn, valguskunstnik Priidu Allas, videokunstnik Aleks Tenusaar

Osades Alena Shkatula, Jevgeni Grib, Olga Rjabikova, Marika Muiste, Heidi Kopti, Luana Georg, Bruni Micchiardi, Nanae Maruyama, Darja Günter, Nadezhda Antipenko

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles