ERR.ee: algavad pühad on Eestis muusikaküllased

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Rahvusooper Estonia toob kontsertsaalis ülestõusmispühadel publikuni Gustav Mahleri Teise sümfoonia, Tallinna ja Tartu Jaani kirikutes leiab aset kirikumuusika sari «Viva Oratorio».

Dirigent Arvo Volmeri juhatusel toob rahvusooperi koor ja orkester kuulajateni Gustav Mahleri Teise sümfoonia c-moll, alapealkirjaga «Ülestõusmine,» solistideks Heli Veskus ja Monika-Evelin Liiv Londoni Kuninglikust ooperist, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Eestis varemgi mitmeid kordi esitatud sümfooniaga samal ajal leiab aset kirikumuusika sari «Viva Oratorio», mille sõnumiks on muusika - palsam haavadele. Valdavalt slaavi heliloojate loomingust koosnev kava sisaldab muu hulgas teoseid, mis Eestis esmakordselt kõlavad, näiteks Valentin Silvestrovi kantaat Tarass Ševtšenko sõnadele.

Ka Tallinna Kammerorkestrilt esitusele tuleva Poola päritolu kaasaegse kirikumuusika helilooja Roxanna Panufniku teose «Reamees Joe» puhul on tegu Eesti esmaettekandega.

«Tema muusika on maailmas niivõrd kuulus, et seda kasutatakse lausa missioonidel ja teda peetakse tõesti uue kirikumuusika kõige kaunimate teoste autoriks, et Westminsteri missatki nimetatakse kõige ilusamaks teoseks, mis iial Londonile on pühendatud,» rääkis Tallinna Filharmoonia produtsent Heili Vaus-Tamm.

Sellest, kas ja kuidas kirikumuusika haavadele leevendust pakub, saab iga soovija tunnetada või proovida homme Tartu ja ülehomme Tallina Jaani kirikus, Gustav Mahleri sümfooniat «Ülestõusmine» laupäeval Estonia kontserdisaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles