Ameerika unelm rumeenia moodi VAT Teatris

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil pulmarüüs Merle Palmiste
Esiplaanil pulmarüüs Merle Palmiste Foto: VAT Teater

Sa ei saa iial kaotajaks jääda, kuni usud, siiralt usud, mida sa teed! ... See riik läheb meil käest ära tundidega!





 ... Nõnda, teineteist välistavalt kõlavad paar repliiki täna õhtul VAT Teatris esietenduvast rumeenia noorema põlve näitekirjaniku Peca Stefani tükist «Vääärviid» – loost, mille tegelased on heaoluühiskonna noored jõudikud, kelle senised «tegemised» on kulgenud teleka, narkootikumide ja alkoholi seltsis, nautides elumõnusid ja otsides lihtsaid rahateenimisvõimalusi.

Ometi ei tähenda see, et neil puuduksid unistused, tunded ja ihad. Oma labasuse ja rõveduse juures vajavad nemadki peret, sõpru, armastust...

Tuleb tuttav ette? Selliseid andekaid, ettevõtlikke ja tundlikke «ameerika unelmast» nakatatud noori liigub sadades meie keskelgi. Eesti jääb küll hoopis teise mere äärde, kuid Rumeeniaga ühendavad totalitaarsest vangistusest vabanenu traumad ja üleminekuühiskonna tüüpilised hädad.

Ameerika unelm – ajalehepoisist miljonäriks – on siin mailgi väärdunud edukultuse teenimiseks riuklikul ja küüniliselt hoolimatul viisil. See kõik leiabki nüüd Stefani «pööraseks» nimetatud loo kaudu tee ka eesti publikuni.

Näitleja Ago Sootsile  on «Vääärviid» lavastajadebüüdiks. VATi vanemad kolleegid olid seda talle soovitanud. «See lugu oli juba nii tavatu ja jabur, täis klišeesid ja labasust, ning tundus põnev ettevõtmine vaadata, mis sest asjast välja tuleb,» tunnistab Soots.

Mis üldse veab näitlejat ise lavastama? Sootsi meelest on selleks tahe luua mingi uus maailm, kus kehtivad võib-olla natuke teistsugused reeglid, kuid kus inimene jääb oma äratuntavuses siiski inimeseks, kellele saab kaasa tunda, kelle üle võib naerda või kelle käitumisest õppust võtta.

«Vääärviide» vaatajaskonda hoiatatakse ette seal esineva lausroppuse ja rõvedate stseenide pärast. Äsja on näitleja Malle Pärn teatanud oma loobumisest käia teatris just põhjusel, et lavalt paisatakse saali rõvedust ja roppusi.

Soots leiab, et selline ette hoiatamine on kohane. Mis puutub aga «Vääärviide» rõvedustesse, siis usub Soots, et nemad jäävad ikkagi sündsuse piiresse. Roppusesse laval tulevat suhtuda kui pigem vaktsiini. «See on mask, mida tegelased kannavad,» selgitab Soots. «Nad lihtsalt ei oska teisiti.»

Lavastaja meelest aitab labasusi talutavaks muuta ka see, et lavastuses avaneb kõik läbi huumori ja eneseiroonia prisma.

Uuslavastus
Peca Stefan «Vääärviid»

Lavastaja Ago Soots
Osades: Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo, külalistena Merle Palmiste, Tõnu Oja, Tarmo Tagamets
VAT Teater
Esietendus rahvusraamatukogu teatrisaalis 13. aprillil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles