Põhjamaade vanim animafilmide festival andis Rein Raamatule elutöö preemia

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Raamat.
Rein Raamat. Foto: Eesti Kunstnike Liit

Põhjamaade vanim Fredrikstadi animafilmide festival andis elutööpreemia Eesti joonisfilmide «Suur Tõll» ja «Põrgu» režissöörile Rein Raamatule.

Festivali raames jooksis režissöör Raamatu filmide retrospektiiv, mille programmi oli valitud animatsioonfilmid nii autori varasemast loomingust, kui ka hilisemast, teatas Eesti Kunstnike Liit.

Auhinna The Golden Gunnar võttis festivalil vastu ning andis kodumaal Rein Raamatule üle kauaaegne kolleeg, kunstnik-režissöör Heiki Ernits.

1931. aastal sündinud Rein Raamat on õppinud maalikunsti ning töötanud  1957. aastast Tallinnfilmis. Aastani 1989 oli ta joonisfilmide režissöör, stsenarist ja kunstnik-lavastaja. 1989-1995 “Stuudio B” kunstiline juht ja pearežissöör Tallinnfilmi kunstinõukogu liige. 1995. aastal sai ta Eesti Kultuurkapitali Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali elutööpreemia Eesti joonisfilmi rajamise eest, 2001. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi ja mullu riikliku kultuuripreemia pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest.

Raamat on kujundanud kokku 11 mängufilmi, seal hulgas «Põrgupõhja uus Vanapagan», «Mäeküla piimamees» ja «Viimne reliikvia». Nukufilmidest on ta kujundanud «Peetrikese unenägu», «Põhjakonna» ja «Nukitsamehe». Lisaks on ta kokku 14 joonisfilmi autor.

Maalikunstnikuna loonud filmide kujunduste eskiise, portreid, maastikke, linnavaateid, natüürmorte. Raamat on  tegutsenud ka stsenaristi ja kunstnik-lavastajana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles