Luik: raamatuid kasumi allikana näha on vale

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik.
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik. Foto: Peeter Langovits

Meediaettevõtja Hans H. Luik leidis, et raamatuid kultuuriminister Rein Langi kombel kasumi allikana näha on suisa vale.

«Lang on liberaalse poliitikuna äsanud kahele poole, haritud osale oma valijaskonnale, teisalt liberaalide toetajatele, ettevõtjatele, kes neid raamatuid üritavad müüa,» tõdes Luik Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Lugemine ei saa olla halb asi, see on ikka hea asi ja kui süüdistada raamatukaupmehi, et nad on mänginud siin kontserni, siis see on vale, sest kontserne meil enam pole, raamatuäris, vastupidi, ei paista raha,» selgitas Luik.

«Vaatasin Rahva Raamatu tulemusi kolme aasta jooksul, nad on olnud kogu aeg miinuses, Apollo seis on veel hullem, kuna Solarise keskus nöörib vist päris korralikku üürihinda,» rääkis ta.

«Kui nüüd raamatute käibemaks tõsta 20 protsendi peale, siis läheb küll toss välja sellest ärist, 2009. aastal juba tõsteti käibemaksu 5 pealt 9 protsendi peale,» meenutas Hans H. Luik.

«Et näha raamatuid kasumi allikana, on suisa vale, esiteks on summa vale, mida kultuuriminister loodab käibemaksuna saada, Toomas Leito arvutas, et see pole mitte 9, vaid 2,9 miljonit, teiseks e-raamatute turuosa... kust Lang selle võttis?»

«Arvan, et ministeeriumi asekantsler Ragnar Siil selle numbri talle andis, kes taas andis mitmekordselt valeandmeid, 20 protsenti pole kuidagi e-raamatute maht raamatuärist, võib olla on see 0,5 protsenti,» pakkus Luik.

«E-raamatut nagu sõbrale ei laena,» tõdes ka ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Elektrooniliste lugerite läbimüük on langenud, kuna inimesed saavad oma tahvelarvutites raamatuid lugeda, aga mina ei laenaks oma tahvelarvutit ju välja, nagu ma laenan paberraamatuid,» tõi Luik näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles