Nukuteatri kunstiline juht astus skandaali tõttu tagasi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Keller.
Vahur Keller. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Nukuteatri kunstiline juht Vahur Keller esitas juhtkonnale lahkumisavalduse, tuues põhjenduseks autoriõiguse rikkumise jõululavastuse «Puhh» lavale toomisel.

Avalduses tunnistas Keller, et kasutas jõululavastuses «Puhh» ebaproportsionaalselt palju teksti, mis oli pärit Alan Alexander Milne’i samanimelistest raamatutest ilma autorile viitamata. Samuti tunnistas Keller, et jättis teatri juhtkonna sellest informeerimata.

Postimees kirjutas jaanuari keskel kahtlusest, et Nukuteatris 2. detsembril esietendunud ja üle 30 korra mängitud jõululavastuse «Puhh» puhul on teater tahtlikult autorlust varjanud ning jätnud maksmata ka autoritasud.

Sarnasuse Milne’i teostega avastas lavakunstikooli teadur ja teatriliidu aastapreemiate žürii liige Eva-Liisa Linder, kes käis etendust vaatamas kaks korda. Linder pani süžeed ja teksti kõrvutades tähele, et nukuteatri dramatiseering põhineb 90 protsendi ulatuses karupoeg Puhhi jutustustel. Konkreetselt olid lavale valitud sündmused pärit raamatute «Karupoeg Puhh» 1., 6. ja 7. peatükist ning «Maja Puhhi Salu servas» 2., 8., 9. ja 10. peatükist.

Nii teatri juht Meelis Pai kui ka etenduse lavastaja Vahur Keller lükkasid Linderi kriitika ümber, öeldes, et igal etendusel on suur roll näitlejate improvisatsioonil ning näitlejate mäng mõnel etendusel võis Linderis äratada vastavad mälestused.

Läinud nädalavahetusel andis nukuteatri nõukogu teada, et nõukogu ja juhtkond siiski tunnistavad autoriõiguse rikkumist ja paluvad selle pärast vabandust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles