Nikolai Triigi šedööver jäi oksjonil müümata

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Triigi «Vana aed».
Nikolai Triigi «Vana aed». Foto: www.haus.ee

Haus galerii kunstioksjonil täna ligi miljonikroonise alghinnaga enampakkumisele pandud Nikolai Triigi šedööver jäi müümata.

Triigi maal «Vana aed», mida palju aastakümneid peeti hävinuks ning mis kunagi kuulus Eesti iseseisvuse märtriks nimetatud Jüri Vilmsile, pandi täna oksjonile alghinnaga 930 000 krooni.

«Ilmselt märgib see siiski mõneti ka majandusolukorda ning vaatamata sellele, et teos oma hinda vääris ning esindas hinnaklassi, millisega on sellise suurusjärgu töid ostetud oksjonitel ennegi, ei leidunud töö tänases päevas vastukaja,» teatas Haus galerii juhataja Piia Ausman Postimees.ee'le. «Samas sai teos tänu oksjonile väärika tähelepanu osaliseks ning rikastas oma olemasoluga meie haruldast varast kunstiajaloo pilti.»

«Vana aeda» eksponeeriti avalikkusele viimati kunstniku 50 aasta juubeli näitusel 1935. aastal.

Ausman rääkis, et kevadine kunstioksjon möödus ootuspäraselt ning kuigi ostud olid emotsionaalselt vaoshoitumad, loeb Haus galerii oksjoni kordaläinuks.

«Saal oli rõõmsast kunstipublikust tulvil, kuid ostud olid emotsionaalselt vaoshoitumad,» ütles Ausman. «Palju oli uut ostjaskonda, kes viibisid oksjonitel esimest korda. Otsused olid selgelt eelnevalt tehtud ja läbimõeldud.»


Oksjonil suurimate hinnatõusudega müüdud teosed:

*Konstantin Süvalo «Varakevad». Alghind 73 000 lõpphind 108 000
*Viktor Karrus «Pärast lüpsi». Alghind 54 000 lõpphind 105 000
*Eduard Wiiralt. «Lamav tiiger». Alghind 77 000 lõpphind 88 000
*Richard Uutmaa. «Meri». Alghind 56 000 lõpphind 62 000
*Leppo Mikko. «Natüürmort valge lauaga». Algind 56 000 lõpphind 67 000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles