Ministeerium: hasartmängumaksu seaduse muudatus ei taga toetuste laekumist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Andres Haabu

Kultuuriministeerium teatas oma vastuses rahandusministeeriumile, et ei kooskõlasta hasartmängumaksu seaduse muutmise eelnõu esitatud sõnastuses.

Rahandusministeeriumi koostatud eelnõuga muudetakse hasartmängumaksu edasikandmise süsteemi ja likvideeritakse hasartmängumaksu nõukogu.

Kultuuriministeeriumi ei ole põhimõtteliselt vastu rahandusministeeriumi ideele lõpetada hasartmängumaksu nõukogu tegevus ning muuta seeläbi toetuste eraldamise süsteem läbipaistvamaks ja tagada raha sihipärane kasutamine.

Samas ei saa ministeerium nõustuda hasartmängumaksust laekuvate summade jaotamisega eelnõus toodud kujul, kuna nii ei ole tulevikus tagatud, et need sihtgrupid, kes praegu saavad toetust nõukogu kaudu, jäävad toetust saama ka tulevikus.

«Oleme seisukohal, et tagamaks kultuuri- ja spordiprojektide senine toetusmaht ka tulevikus, mil hasartmängumaksu nõukogu tegevus on lõpetatud, tuleb eelnõu teksti ja seletuskirja oluliselt täpsustada,» kirjutab kultuuriminister Rein Lang oma vastuses rahandusministeeriumile.

Kultuuriministeerium on seisukohal, et rahastamismahtude lahtisidumine hasartmängumaksu laekumise määrast ei taga seni hasartmängumaksu nõukogu kaudu toetatud kultuuri- ja spordiprojektide toetamist samas mahus ning leiab, et eraldatavad summad peaksid ka tulevikus jääma seotuks hasartmängumaksu laekumise kasvuga.

Sellest tulenevalt tegi ministeerium ettepaneku suurendada kultuurkapitalile eraldatava summat ja sellele vastavat protsenti hasartmängumaksu kavandatavast laekumisest nii, et kultuuriehitistele eraldatav osa jääks võrdseks senise 63 protsendiga ning lisanduks juurde neli protsenti seni hasartmängumaksu nõukogule eraldatud summast.   

Lisaks tegi ministeerium ettepaneku täiendada seadust uue punktiga, mille kohaselt nähakse hasartmängumaksust laekuvatest summadest riigieelarves ette kulud Eesti Olümpiakomiteele ning komiteele eraldatav summa oleks võrdeline seni nõukogu eraldatuga.  

Samuti leiab ministeerium, et seni nõukogule teiste spordiprojektide toetamiseks eraldatud summa tuleks kanda kultuuriministeeriumile. Nii säiliks ka tulevikus selle raha osas sarnane olukord praegusega, kus see summa on eraldatud ministeeriumi eelarvesse.

Nõukogu halduskulude summa tuleks aga jagada proportsionaalselt ministeeriumide vahel, kelle valitsemisalade projekte hasartmängumaksu nõukogu kaudu seni on toetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles