Ligi: Eesti Loto andmine kultuuriministeeriumile ei ole õigustatud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriministeerium jättis kooskõlastamata rahandusministeeriumi koostatud eelnõu hasartmängumaksu seaduse muutmiseks ning tegi ettepaneku Eesti Loto aktsiate valitsejaks hakkamiseks, rahandusminister Jürgen Ligi sõnul pole aga aktsiate üleandmisel vähimatki õigustust.

«Kultuuri rahastamist ei saa siduda ühe maksu laekumisega, mis võib kõikuda. Rahastamise ühtlus on tagatud just eelarve kaudu. Nii rahastatakse kogu valitsussektorit, sealhulgas suuremat osa kultuurist. Eesti Loto üleandmine ainult süvendaks probleemi. Rahandusministeerium kujundab hasartmängupoliitikat ja Eesti Loto on üks selle elluviimise vahendeid. Hasartmängu arvelt riigitulude kasutamine on eelarvepoliitiline otsus, mitte riigi osaluste valitsemise küsimus. Seega pole üleandmisel vähimatki õigustust,» ütles Ligi Postimehele.

Kultuuriminister Rein Lang leiab aga, et kuna suuremat osa õnnemängudest laekuvat maksutulu kasutatakse kultuuri toetamiseks, annaks kultuuriministeeriumi määramine Eesti Loto aktsiate valitsejaks võimaluse teha ettepaneku ka riigieelarvesse kantava äriühingu dividendimäära- või summa suuruse osas ja vastavate vahendite suunamiseks kultuuri- ja spordivaldkonna toetamiseks ning leida võimalusi äriühingu tulemuslikuma tegevuse ja kultuurivaldkonna toetamise paremaks sidustamiseks.

Rahandusministeeriumi koostatud eelnõuga muudetakse hasartmängumaksu edasikandmise süsteemi ja likvideeritakse hasartmängumaksu nõukogu. Kultuuriministeeriumi ei ole põhimõtteliselt vastu rahandusministeeriumi ideele lõpetada hasartmängumaksu nõukogu tegevus. Kuid ministeerium ei toeta hasartmängumaksust laekuvate summade jaotamisega eelnõus toodud kujul, kuna nii ei ole tagatud, et nõukogu kaudu toetust saavad sihtgrupid, jäävad toetust saama ka tulevikus.

Praeguseks on hasartmängumaksu seaduse muutmise kooskõlastanud põllumajandusministeerium, siseministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, linnad liit ja maaomavalitsuste liit. Enamikel ministeeriumitel on kooskõlastamise tähtaeg ületatud.

AS Eesti Loto ainuaktsionäriks on riik ning aktsionäri õiguste teostajaks on rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles