Loodavatesse riigigümnaasiumidesse ostetakse suurte summade eest kunsti

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister loodab, et toetus motiveerib omavalitsusi samamoodi eraldiseisvaid gümnaasiume ehitama, nagu seda tehakse Jõgeva riigigümnaasiumi puhul.
Regionaalminister loodab, et toetus motiveerib omavalitsusi samamoodi eraldiseisvaid gümnaasiume ehitama, nagu seda tehakse Jõgeva riigigümnaasiumi puhul. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) täna välja kuulutatud ideekonkursi eesmärgiks on soetada neljale rajatavale koolihoonele 191 000 euro eest kunstiteoseid.

Teosed peaksid saama Jõgevamaa Gümnaasium, Läänemaa Ühisgümnaasium, Viljandi Gümnaasium ja Nõo Reaalgümnaasium ning need on mõeldud avaliku ruumi rikastamiseks.

Viljandi Gümnaasiumi kunstiostu riigihanke eeldatav maksumus on 65 000 eurot. Nõo Reaalgümnaasiumil 53 611 eurot, Jõgevamaa Gümnaasiumil 35 302 eurot ja Läänemaa Ühisgümnaasiumil 36 867 eurot.

«Loodav kunstiteos peab olema mõeldud nii juhuslikele möödujatele kui koolimaja igapäevastele kasutajatele, võttes arvesse koolinoorte uudishimulikku loomust. Teos võib sisaldada ka tarbeelementi,» seisab eeskirjas. Konkursil hinnatakse anonüümseid ideekavandeid, mida hindab žürii.

Vähemalt 1 protsendi avalike hoonete ehitustööde maksumuse ulatuses tuleb neisse soetada kunstiteoseid.

Ideekonkurssi eeldatav maksumus sisaldab nii kunstiteose loomise kui ka selle installeerimise kulusid.

Kunsti ostmise kohustus tuleneb seadusest. Nimelt jõustus 2011. aastal kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1 protsendi eest soetada kunstiteoseid.

Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele. Kunstiteoseid tuleb hankida kui ehitustöid teostatakse vähemalt 750 000 euro ulatuses, nende hanke ülempiir on aga 65 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles