Nukuteater eksis ka «Shreki» tehes autoriõiguste vastu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookoll Shrek ja printsess Fiona ehk Sepo Seeman ja Nele-Liis Vaiksoo
Sookoll Shrek ja printsess Fiona ehk Sepo Seeman ja Nele-Liis Vaiksoo Foto: Nukuteater

Postimehele teadaolevatel andmetel ei ole Eno Raua pärijad andnud Eesti Nuku- ja Noorsooteatrile õigust kasutada oma uues muusikalis «Shrek» Raua loodud «Naksitralle», teater aga otsustas lavastuses kasutada nii «Naksitralle» kui ka «Sipsikut». Lavastuse «Shrek» autoriõigused näevad ette, et rahvusvaheliste muinasjutu kangelaste seas on laval ka kohalikud lastelemmikud.

«Naksitrallide» kasutamisõiguse keelu sai teater enne muusikali «Shrek» esietendust, mis oli 31. märtsil. Pärast pikka kirjavahetust soostus teater tegelastest loobuma ning palus, et tegelased saaksid lavastuses osaleda kuni 4. aprillini. Mille järel võtab teater kuuajase pausi ning valmistab maikuu etendusteks ette teised muinasjututegelased.

NUKU teatri direktor Meelis Pai ütles Postimehele, et teatril on olemas õigused kõikide tegelaste kasutamiseks ning «Klaabu» autor Avo Paistik on lausa head meelt avaldanud selle võimaluse üle.

Lisaks märkis Pai, et «Shreki» lavastuses on pärast neljapäeva, 4. aprilli, plaanis teha kuuajaline paus, mille järel tuuakse lavastusse uued tegelased.

Ligi kaks tundi pärast Postimehe ja Meelis Pai telefonivestlust saatis teater välja pressiteate, milles kuulutas välja konkursi vabanenud muinasjututegelaste kohtadele.

Teatri kirjandustoimetaja Kati Kuusemets ütles Postimehele, et õigust «Naksitralle» ja «Sipsikut» on Eno Raua pärijate käest küsitud. «Ma võin kinnitada, et Aino Raud on andnud loa kasutada neid tegelasi «Shrekis» 4. aprillini, mil lõppeb lavastuse esimene etendusteblokk.»

Ta lisas, et järgmiseks kaheks etendusteseeriaks vahetatakse Naksitrallid ja Sipsik välja uute eestipäraste tegelastega.

Nukuteatri lavastus põhineb Dreamworksi samanimelisel animafilmil ja William Steigi raamatul. Lavastaja Ain Mäeots (Vanemuine), kunstnik Reili Evart, muusikajuht Kaire Vilgats-Lõhmus, koreograaf Andre Laine.

NUKU teater on korduvalt ka varem rikkunud autoriõigusi, kasutades oma lavastustes tegelasi ilma autoritelt luba küsimata. Nii on teater käitunud «Kunksmooriga», nüüdseks juba korduvalt «Naksitrallidega» ning «Muumitrollide» ja «Karupoeg Puhhiga», viimase kahe puhul möönis aga teater lõpuks oma viga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles