Publiku vaimustus katkestas Pärdi kontserdi

, vabakutseline ajakirjanik, Austraalia
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sydney ooperimaja
Sydney ooperimaja Foto: SCANPIX

Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontsertreis Austraaliasse tipnes 7. aprillil Sydney ooperimajas galakontserdiga «The Composers: Arvo Pärt A Sacred Journey». Kahetunnisesse programmi mahtusid Arvo Pärdi loomingu pärlid: «Magnificat», «Spiegel im Spiegel»,

«7 Magnificat Antiphons», «Tabula Rasa», «Fratres», «Salve Regina», «Cantus in Memory of Benjamin Britten», «Adam’s Lament». Ligi 2700 istekohaga kontserdisaal oli viimse kohani välja müüdud. Publiku sooja vastuvõttu võis ennustada juba esimestest hetkedest, mil aplaus kõlas enne, kui Tõnu Kaljuste dirigendipulti astus.

Sydney ooperimaja poolne korraldaja Yarmila Alfonzetti tunnistas, et on filharmoonia kammerkoori suur fänn. «Meil siin on neilt palju õppida, eelkõige just professionaalsust ja pühendumist,» märkis ta. «Kui rääkida tänasest kontserdist, siis... Arvo Pärt on üks hull helilooja, aga ma armastan teda.»

Galakontserdil esitasid Pärdi muusikat ka Sydney sümfooniaorkestri muusikud. Päev varem toimus kontsert, mis valmis nädala jooksul õpitubade vormis ja kus eesti helilooja teoseid kandis ette Sydney noorteorkester. «Mul oli põnev õpetada neid noori ja anda neile kogemusi Arvo Pärdi muusika interpreteerimisel. Tema muusika juured ja see, kuidas ta on harjutanud inimesi vaikust kuulama, sajanditevanust tarkust kandvad tekstid – see kõik ongi vallutanud maailma. Mulle dirigendina on alati meeldiv teadmine, et kannan kodust kaugemale kunsti, mille loojaga elan ühes aegruumis,» rääkis Tõnu Kaljuste.

Kui galakontserdil kanti ette «Tabula rasat», ei suutnud Sydney publik end vaos hoida ning katkestas pausi tuhandekäelise aplausiga. Kaljuste vaigistas publiku, et jätkata. «See on lihtsalt nii geniaalne teos,» kommenteeris ta hiljem. Ooperimaja publiku vaimustav vastuvõtt jätkus braavohüüetega pärast iga muusikateost, lõpuaplaus meenutas aga rokk-kontserti, kus andunud fännid lisalugu nõuavad. Alfonzetti kinnitusel pole säärane vastuvõtt igapäevane: «Inimesed, kes Pärdi kontserdile tulid, ei tahtnud sel hetkel olla kusagil mujal, ja see on maagiline. Nad armastavad ja austavad seda muusikat ja seda koori.»

Eesti peakonsul Austraalias Triinu Rajasalu jagas vaimustust kontserdijärgsel vastuvõtul: «Ei juhtu just sageli, et kontserdil viib muusika sind justkui omasse maailma... Tohutult võimas tunne, kui maailma kuulsamas ooperimajas on eesti koor, eesti dirigent ja mängitakse eesti helilooja loomingut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles