Endla teater toob lavale skandaalse maiguga ooperi «Thais»

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel Endlas esietenduva Jules Massenet’ ooperi “Thais” nimiosa laulab Veronika Džiojeva Venemaalt, kes pälvis Taevi konkursil 2007. aastal teise preemia.
Reedel Endlas esietenduva Jules Massenet’ ooperi “Thais” nimiosa laulab Veronika Džiojeva Venemaalt, kes pälvis Taevi konkursil 2007. aastal teise preemia. Foto: Ants Liigus

Pärnu Endlas jõuab reedel esmakordselt Eestis lavale Jules Massenet' ooper «Thais», mida mujalgi maailmas osalt nimiosalise raske partii, osalt seda saatvate skandaalide tõttu harva ette kantakse.

Anatole France'i samanimelisel romaanil põhinev ooper räägib kurtisaani ja munga suhtest, kus jumalaarmastus vastandub ilmalikule ning Vatikan on seda pidanud liialt erootiliseks, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

Pärnus iga kahe aasta tagant toimuva rahvusvahelise Klaudia Taevi nimelise noorte lauljate konkursi auhinnaraha kõrvale on alati kuulunud võimalus laulda ooperis, mis jõuab konkurssi korraldava Promfesti ja Endla teatri koostöös lavale vahetult järgmise konkursi eel.

Kaks aastat tagasi toimunud võistlus andis tänavusse ooperiprojekti koguni kolm laureaati: meespeaosalised Ilja Siltšukovi ja Oliver Kuusiku ning Veronika Džiojeva, kelle kanda on üks sopranite suurematest väljakutsetest, mille vähesed vastu võtta julgenud.

«Venemaal on seda esitatud vaid korra Moskvas, pärast seda ei tea keegi sellest ooperist midagi,» rääkis Džiojeva. «Raske on nii lavastaja kui dirigendi töö ja solistid peavad väga hästi laulma.»

«Thaisi» näeb Endlas vaid neljal korral, üks etendus antakse Tallinnas Vene teatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles