Muuseumide populaarsus üha kasvab

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö 2012. Okupatsioonide muuseumis sai omapäi ringi vaadata.
Muuseumiöö 2012. Okupatsioonide muuseumis sai omapäi ringi vaadata. Foto: Liis Treimann

Muuseumides käidi 2012. aastal 3,04 miljonit korda, mis oli varasema aastaga 14 protsenti enam. Veerandi võrra kasvas ka muuseumipileti hind.

Suurenenud on muuseumiskäivate välisturistide arv. Muuseumide hinnangul olid 35 protsenti külastajatest välisturistid ja nende koguarv ulatus üle miljoni, teatas statistikaamet.

Ka muuseumitöötajate arv on suurim alates taasiseseisvumisest.

Muuseumide tegevus on muutunud paindlikumaks ja aktiivsemaks. Näituste üldarv kasvas aastaga viiendiku. Aktiivsemalt korraldatakse väljapanekuid väljaspool oma ruume, selliste näituste arv suurenes 61 protsenti.

30 protsenti on kasvanud kohapeal läbiviidavate haridusprogrammide arv ja 72 protsenti muuseumi enda korraldatavate ürituste arv. Inimesed leiavad üha enam põhjust külastada muuseume rohkem kui kord aastas.

Keskmine piletihind oli 2012. aastal 2,5 eurot ja see oli varasema aastaga võrreldes 24 protsenti kallim.

Eestis oli 2012. aastal 245 muuseumi. Nad olid aasta jooksul külastajatele avatud keskmiselt 216 päeva. Avatud päevade arv jäi varasema aastaga võrreldes samale tasemele.

2012. aastal töötas muuseumides 1645 inimest, mis on suurim arv alates taasiseseisvumisest. Muuseumitöötajate arv suurenes aastaga 4 protsenti.

Muuseumide tulud olid 2012. aastal kokku 42,8 miljonit eurot, mis oli veidi rohkem kui varasemal aastal. Annetustest ja fondidelt saadav tulu kahanes aastaga 70 protsenti, ent tasulistelt teenustelt (sh piletid) saadav tulu suurenes 52 protsenti. Riigilt ja omavalitsustelt saadav tulu suurenes 30 protsenti.

Muuseumide kulud olid 2012. aastal üle 35 miljoni euro, mis oli 12 protsenti enam kui aasta varem. Neist tööjõukulud suurenesid aastaga 13 protsenti ja komplekteerimiskulud 12 protsenti. Muuseumide investeeringud vähenesid 2012. aastal 27 protsenti.

Sel laupäeval tähistab Eesti taas üleeuroopalist muuseumiööd ning paljud muuseumid avavad oma uksed tavapärasest hilisemal ajal ja tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles