Järvid tulevad koju musitseerima

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Paavo Järvi jäi 2009. aastal politseile purjuspäi USAs Ohios autot juhtides vahele. Kinnipeetud Järvi ei läbinud koordinatsioonitesti ja keeldus alkomeetrisse puhumisest. Politsei väitel oli mees nii purjus, et ei mõistnud, kus ta asub.
Dirigent Paavo Järvi jäi 2009. aastal politseile purjuspäi USAs Ohios autot juhtides vahele. Kinnipeetud Järvi ei läbinud koordinatsioonitesti ja keeldus alkomeetrisse puhumisest. Politsei väitel oli mees nii purjus, et ei mõistnud, kus ta asub. Foto: Karli Saul

Pärnus kõlavad teosed, mis tegelevad muusika emotsionaalsete peensustega ja mis ei ole ainult intellektuaalsed, vaid kus toimub ka hingeline kommunikatsioon.

Täna, 16. juulil algav Pärnu muusikafestival toob taas kokku ilmakuulsa Järvide muusikutepere: üles astuvad nii Neeme kui ka Paavo, Kristjan ja Marika Järvi.

Kohtume Paavo Järviga Tallinnas, Estonia kontserdisaali ees, mis on talle koduks rohkem, kui ERSO kunstiline nõustamine eeldaks – juba lapsena said selgeks kõik selle saja-aastase maja käigud ja nurgatagused, sest dirigendist isa võttis poja proovidesse kaasa.

«Eks see on ikka kojutulek,» nendib Järvi, kui talt Eestisse tuleku kohta pärida, ning kinnitab, et kuskil mujal maailmas ei tunne ta end nii hästi kui siin. Iseäranis suvekodus Pärnumaal Kirbu jõe ääres, kus Järvid suviti kokku saavad. Paavo Järvi sõnul on erakordne, et kõik Järvid ühe nädala jooksul ja ühes maailma punktis orkestrit juhatavad.

Hingevärinaga ootab ta hoopis festivali lastekontserti, kus Järvide järgmine muusikutepõlvkond koos tema endagi tütardega kaasa lööb. «Nad harjutavad tublisti, üks tšellot ja teine viiulit,» räägib ta.

Paavo Järvi ise juhatab Pärnu Festivaliorkestriga kaht kava, mis on mitmekülgselt väljakutsuvad nii orkestrimuusikutele kui ka publikule.

«Orkestril on vaja repertuaari, läbi mille on võimalik muusikaga emotsionaalne kontakt saavutada ning mis sisaldaks peale põnevate tehniliste nüansside ka midagi sellist, mis kõnetab inimese sisemist maailma. Vajasin kavva teoseid, mis võimaldaksid tegeleda muusika emotsionaalsete peensustega, mis ei oleks ainult intellektuaalsed, vaid kus toimuks ka hingeline kommunikatsioon,» rääkis ta.

21. juuli kontserdil kõlab Paavo Järvi dirigeerimisel Pärnu Festivaliorkestri esituses eesti helilooja Ülo Kriguli uudisteose esiettekanne, mis spetsiaalselt Pärnu muusikafestivaliks tellitud. «Mulle on oluline leida uusi heliloojaid, kelle loomingut esitada: mullu juhatasin esimest korda näiteks Helena Tulve muusikat, tänavu on selleks Ülo Kriguli looming,» sõnas Järvi.

Tänavuse festivali peaesineja on Ameerika viiulivirtuoos Hilary Hahn, kes on koos Paavo Järviga esinenud näiteks Jaapanis, Ameerikas ja Euroopas ning nüüd lõpuks ka Eestis.

Muusikafestivali traditsioonid Pärnus on alati heliilma suurnimesid suvituslinna toonud. «Pärnus suvitasid paljud muusikud Moskvast ja Peterburist. Ka Šostakovitš käis Pärnus, samuti Ernesaks, kes tõi Šostakovitši isegi Kirbule. Üleüldse oli suviti Pärnus väga muusikaline õhkkond. Suviti käis Pärnus David Oistrahh, kellega suhtlesime tihedalt. Ta uuris ikka dirigeerimisvõtteid ja palus mul ette näidata, kuidas õigesti juhatada,» on meenutanud Neeme Järvi.

Järvi Akadeemiat väisab tänavu näiteks legendaarne dirigent Gennadi Roždestvenski. «Tegemist on elava legendiga ning ainuüksi asjaolu, et mees, kes tundis Šostakovitšit jt, tuleb ja noortele dirigentidele sellest ajast räägib, on kiiduväärt,» ütleb Paavo Järvi.

Osalejate rohkuse poolest paistavad silma ka 12.–23. juulini toimuvad dirigeerimis-, orkestri-, keelpilli-, puhkpilli- ja orkestratsioonikursused.

Üle maailma kokku tulnud dirigeerimishuvilistel on võimalik areneda individuaalse juhendamise kaudu orkestriproovides, orkestratsioonikursustel ning kontsertidel, kus mängivad Järvi Akadeemia Kammerorkester, Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkester ning esinevad festivali solistid. Esimest korda toimub Järvi Akadeemia kontsert ka Tallinnas, 17. juulil Tallinna Jaani kirikus.

Festival

Rahvusvaheline Pärnu muusikafestival Järvi Akadeemia

•    16.–23. juulini Pärnus

•    Esinejad: perekond Järvi (Kristjan, Maarika, Madis, Marius, Mihkel, Miina, Neeme, Paavo ja Teet Järvi), Hilary Hahn, Peeter Laul jpt

•    Erinevad dirigeerimis-, orkestri-, keelpilli-, puhkpilli- ja orkestratsioonikursused; muusikafilmid hommikukohviga

•    www.parnumusicfestival.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles