Tartus süüdatakse laulupeotuli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu laulupeo logo
Tartu laulupeo logo Foto: Repro

Täna õhtul algav Tartu laulupidu on juubelihõnguline – esimesest, samuti Tartus peetud üldlaulupeost möödub 140 aastat.




Suurejoonelised pidustused algasid juba eile, kui Jaani ja Maarja kirikus ning Tartu Ülikooli peahoones andsid kontserdi laste-, poiste- ja Tartu valikkoorid.



Täna kell 17.15 süüdatakse Narva mäel laulupeokivi juures laulupeotuli. Leegi süütab Tartu poistekoori laulja Kaarel Jurs ja tõrviku läidab laulupeo aujuht Uno Uiga. Kolmveerand tundi hiljem algab Maarja kiriku eest rongkäik, mis liigub Vallikraavi, K. E. von Baeri, Jakobi, Kreutzwaldi ja Tuglase tänava kaudu Tartu lauluväljakule.



Peo avaakordid kõlavad laulukaare all kell 19. Repertuaar põhineb suuresti küll üldlaulupeo kaval, kuid kolmandikku Tartus kõlavatest koorilauludest Tallinnas ei laulda. Need on ülikoolilinnale  tähenduslikud autorite kaudu, kes on seal sündinud või Tartuga hiljem seotud olnud.



Kuulda saab muu hulgas Raimond Valgre «Tartu marssi», samuti tulevad ettekandele Mihkel Lüdigi «Koit», Gustav Ernesaksa «Mu isamaa on minu arm», Miina Härma «Tuljak» ja Peep Sarapiku «Ta lendab mesipuu poole».



Lisaks koorilauludele on Tartu laulupeo kavas veel ka puhkpillimuusikat ja rahvatantsu. Programmi eriilmelisi osi ühendavad regilaulud, mille on Tartumaa lauludest kokku seadnud Celia Roose. Tartu laulupidu saab jälgida otseülekandena ka interneti vahendusel aadressil www.noortetv.ee.



Tartu laulupeo üldjuht Alo Ritsing usub, et vaatajatel igav ei hakka, sest kava on üles ehitatud nii, et tühja momenti ei tekiks. Üritusest saab parima pildi ekraanilt, kus muu hulgas kuvatakse pilte Eesti laulupidude ajaloo algusest saati. Õhtu lõpetab tund enne südaööd Tartu Raekoja platsil algav simman.



Pühapäeva keskpäeval saadetakse tuli Tartu Raekoja platsilt teele Tallinna poole. Järgneva nädala jooksul läbitakse mööda Emajõge liikudes Kärkna, Ulila, Rannu-Jõesuu, Soontaga ja Suislepa. Igal õhtul on peatuskohtades rahvapidu kohalike- ja külaliskooridega. Jõesuus ühineb tulekandjatega kalepurjekas Paula.



Võrtsjärvelt Pärnusse liigub tuli Soomaa ühepuulootsiku haabjaga. Pärnust Tallinna jõuab tuli 2. juulil Ruhnu ühepurjelise kaubalaeva jahtaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles