Bluus tuleb Haapsallu 20. korda kõnetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luxury Filters 1995. aasta Augustibluusil Jan Uuspõlluga eesotsas.
Luxury Filters 1995. aasta Augustibluusil Jan Uuspõlluga eesotsas. Foto: ARVO TARMULA - LÄÄNE ELU

Augustibluus on kahekümne tegutsemisaastaga kasvanud nii esinejate kui publiku näol, kuid suurenedes pole kaotatud seda õdusat atmosfääri, millest suure osa moodustab Haapsalu isikupära.

 Kõik seal linnas toimuv omandab mingisuguse sõnulseletamatu maagia, mis tähendab seda, et alati, kui on tarvis sealt lahkuda ja pärast Haapsalu nädalavahetust tagasi argiellu pöörduda, siis on väga keeruline end ümber lülitada. Nii on see olnud aprilli lõpus Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali kui juunis Haapsalu veinipäevade aegu ning miks peaks augustikuine Haapsalugi vähemat pakkuma.

Festivalile oli heaks endeks esimese Augustibluusi järellugu, mis ilmus kohalikus lehes Lääne Elu aastal 1994 ja kus kirjutati väga heast festivalist nii väheste inimestega, et ajakirjanikule ei valmistanud mingit probleemi nende kokkulugemine. Kõrvale oli pandud foto kõigist paarikümnest festivalikülastajast allkirjaga: «Augustibluus – ettevõtmine, mis vääriks kordamist.» Aasta enne seda olid praegune Haapsalu kultuurikeskuse direktriss Gülnar Murumägi koos Roman Sultan Girejeviga korraldanud väga menuka «Garsummeri», millest neile hingelähedasem bluusifestival välja kasvas.

Augustibluusi programmijuht Raul Ukareda kirjeldab bluusi ning festivalil valitsevat õhkkonda nõnda: «Küsimusele, mis on bluus, on sama keeruline vastata kui näiteks küsimusele, mis on armastus.

Mõlemad on eelkõige midagi emotsionaalset ja lõpuks ainult isiklikult kogetavat. Bluusi kogemiseks ei piisa pealiskaudsest kuulamisest, vaja on kuulatada. Bluus on justkui elu mõtte otsinguil kogetav magus südamevalu, loobumiste nukrusest virguv leidmisrõõm. Bluus on osa kultuuriloost, mis elab, kogub kihte, rikastub ja rikastab. Bluus kõnetab.»

Esimesest festivalist ja selliste bändide nagu Kolumbus Kris, Ultima Thule ja Compromise Blue juurest jõuti 1997. aastaks esimeste rahvusvaheliste artistideni ning 10. sünnipäeval andis Haapsalu piiskopilinnuses kontserdi legendaarne Led Zeppelini liider Robert Plant.

Tasa ja targu nii lavasid kui esinejaid juurde luues on festivali korraldaja Indrek Dittmanni sõnul jõutud täpselt niikaugele, et publikuarv on mõnusalt sobiv, nii et saab kõik bluusimaailma tipud Haapsallu toodud ning ühtegi liigsest rahvarohkusest tingitud muret ka ei ole.

Aastate jooksul on lisaks kodumaistele bluusrokkaritele üles astunud noore Jan Uuspõllu vedamisel ja «7 vapra» saatest kuulsaks saanud Luxury Filters, kes on selleks aastaks esimest korda pärast sajandivahetust kokku tulnud. Pakutud on punki Peeter Volkonski ja Propelleri näol ning kohal on käinud bluusimaailma absoluutsed tipud, nagu Gene Taylor, Ana Popovich, Matt Schofield ja paljud teised.

Sel aastal külastab lisaks traditsioonilistele kodumaistele eriprojektidele, nagu legendaarsele funk-bändile Sly and the Family Stone pühendatud Fankadelikule 20. Augustibluusi ka väärikas seltskond maailma paremikku kuuluvaid artiste. Sestap ei viita ka tänavuste kontsertide esinemisjärjekord kuidagi artistide kaalukusele.

Prominentsed on kõik välis­esinejad, nagu näiteks maailma enim tunnustatud saksofoni- ja suupillimängija Jimmy Z ning geniaalseks storyteller’iks kiidetud spontaanne Howard Fish­man USAst, brittide ehedaim bluesman ja viimaste Suurbritannia bluusiauhindade jagamisel puhta töö teinud Ian Siegel, Austria orelivirtuoos Raphael Wressnig või Põhjamaade power blues’i lipulaev Sky High Rootsist.

Augustibluus 2013

2. ja 3. august Haapsalus

Esinejad: Jimmy Z (USA), Ian Siegal Band (UK), Howard Fishman and The Biting Fish Brass Band (USA), Compromise Blue 25, Riho Sibul, Tõnis Mägi, FANKADELIK: Sly and The Family Stone Experience jpt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles