Teatrilavastus toob Kristjan Jaak Petersoni jalgsi Riiast Tartusse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jaak Petersoni skulptuur Tartus Toomemäel.
Kristjan Jaak Petersoni skulptuur Tartus Toomemäel. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Teatriprojekt «Kristjan Jaak ja Eduard» kordab 19. sajandil elanud eesti ja läti kirjanike jalgsi teekonda Riiast Tartusse, sel teekonnal tehakse mitmeid peatusi, kus loetakse luuletusi ja peetakse diskussioone.

Möödunud suvel korraldasid kultuurimetsenaat OÜ Alfor, Läti Uue teatri instituut ja Kultuuriprojektide agentuur Indie innovatiivse uuslavastuste konkursi, mille eesmärk oli toetada professionaalset rahvusvahelist teatrite koostööd, kirjutab Vooremaa.

Konkursi võitis Läti - Eesti ühisprojekt «Kristjan Jaak ja Eduard», mille esitas Margus Kasterpalu. Jalgsimatk Riiast Tartusse, mis kestab 16.-29. juunini, algab Riia Jakobi surnuaial asuva Kristjan Jaak Petersoni mälestuskivi juures ja lõpeb Tartus Toomemäel tema ausamba juures.

Matkal käiakse sama teed, mida hariduse omandamiseks käisid rahvusromantilised poeedid Kristjan Jaak Peterson (1801-1822) ja Eduards Veidenbaums (1867-1892).

Projekt koosneb noorkirjanike matkast, mille käigus toimub palju luulelugemisi, diskussioone ja mõttevahetusi. Matkast osavõtjad vaatavad ka 20. juunil esietenduvat Valmiera teatri vabaõhuetendust «Lätlaste aeg» ja osalevad 21. juunil Eduards Veidenbaumsi luuleõhtul luuletaja majamuuseumis «Kalāčis».


Jaaniõhtu veedetakse Bonni ülikooli professori Austri Grasi kodus Skaņkalnes, kus toimub tõeline jaanipidu lauludega, järgmisel päeval liigutakse edasi germanisti ja mütoloogi Rein Sepa koju Ipikusse.

Kristjan Jaagu ja Eduardi luulet esitavad Valmiera teatri näitlejad, kelledest üks on eestlane Jaanus Johanson ja loeb luulet mõlemas keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles