Raamatumüügi edetabel: Urmas Ott ja teised

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik klippe Urmas Oti aastalõpu vestlussaatest
Valik klippe Urmas Oti aastalõpu vestlussaatest Foto: TV3

2009. aasta esimese poole raamatumüügi edetabelite tipus troonis elulooraamat Urmas Otist, samuti Oti enda viimaseks jäänud intervjuuraamat «Mister Fred».

«Edetabeli tipus troonivad, nagu viimasel ajal on juba tavaks saanud, ikka elulooraamatute või memuaristika kategooriasse kuuluvad raamatud,» rääkis Apollo raamatukaupluste turundusjuht Tiia Laul Postimees.ee’le.

Apollo poolaasta müügitabelis on esikohal Marii Karelli elulooraamat «Urmas Ott. Teletähe lugu», Oti enda intervjuuraamat Fred Jüssiga asub kolmandal positsioonil.

Rahva Raamatu jaemüügi juhi Nele Mägi andmeil on nende kaupluste müüduim raamat samuti Oti elulugu, intervjuuteos Fred Jüssiga on neil neljandal positsioonil.

Mõlema kaupluseketi müügitabeli teist kohta hoiab jätkuvalt Mihkel Raua «Musta pori näkku».

Rahva Raamatu tabeli kolmandal kohal on Sofi Oksaneni «Puhastus», raamatu edukust kinnitab ka kirjastuse Varrak müügijuht Mirjam Parmasto. Apollo poe poolaastatabelis on teos kuuendal kohal.

Apollo tabelis on ka Oksaneni «Stalini lehmad», mida poolaasta edukaima raamatuna nimetab ka kirjastuse Tänapäev müügijuht Cia-Helena Meldo, lisades, et seda teost on ka mitu korda juurde trükitud.

«Samuti on mitu kordustrükki nõudnud Leelo Tungla «Seltsimees laps», mille järg «Samet ja Saepuru» ilmus alles juuni alguses, kuid juba on seegi raamatupoodide edetabelites ning tõotab samuti suurt müügiedu,» lisas Meldo.

Endiselt müüvad tema sõnul väga hästi elulood, nagu Elo Tuglase «Tartu päevik 1928-1941», «Elukiri 1952-1958» ning Vladimir Beekmani «Räägi, mälu». Samuti Deepak Chopra «Buddha. Virgumise lugu».

Erinevaid elulooraamatuid leiab mõlema poe müügitabelist veelgi. Apollo tabelist leiab Reet Kudu elulooraamatu Kaika Lainest, Mari Tarandi teose oma vennast Juhan Viidingust «Ajapildi sees» ning Tarmo Vahteri raamatu «Lennart Meri. Kolmat põlve poliitik». Viimane teos figureerib ka Rahva Raamatu müügitabelis.

«Eesti rahva suurt ja püsivat armastust oma poeedi vastu näitab peaaegu aasta tagasi Mari Tarandi sulest ilmunud elulooraamatute musternäidise «Ajapildi sees» pikaajaline müügiedetabelites püsimine,» sõnas Laul.

«Lisaks Eino Baskin, kellest Piret Tali poolt kirjutatud raamat jõudis müügilettidele alles eelmise nädala lõpus ning juba on ta jõudnud poolaasta müügiedetabelis 16. kohale,» lisas Apollo turundusjuht.

Mõlemast tabelist leiab ka raamatu «Õnne 13. Õnnerahva lood». (Apollos 14. kohal, Rahva Raamatus 10.) Samuti on mõlemas tabelis kokandusega seotud teoseid. Apollo tabeli 20. kohal on «Sepamaa talu köök. Osa 2» ning Rahva Raamatu edetabelis hoiab 9. kohta raamat «Jamie' Itaalia».

«Väga populaarne on olnud «Jamie' Itaalia», mille kordustrükist on järel viimased eksemplarid,» kinnitas kirjastuse Pegasus müügijuht Merle Mäesepp.

«Kõigile fännidele on heaks uudiseks see, et augusti lõpuks jõuab müügile uus Jamie Oliveri raamat, «Jamie' kokakool»,» sõnas Mäesepp.

Praktiliste käsiraamatute edukust kinnitab ka Varraku müügijuht. Ta loetleb Varraku edukaimate teoste seas nimetusi «Taimeraamat», «Kõik ehitamisest koduõuel», «Targalt toitudes terveks 2» ning «Puude ja põõsaste lõikamine».

Kirjastuse Tänapäev müügihittidest rääkides ei saa praktilisematest üllitistest mööda ka Meldo.

«Väike kinkeraamat «Tuhat teed õnneni» on suisa üle ootuste müüginumbriga,» sõnas ta.

«Veel tasub välja tuua Talis Bachmanni ja Jaan Aru «Tähelepanu ja teadvus», Suetoniuse «Keisrite elulood», Jaan Tätte «Laulud» ning raamatute «Eesti mõisad» ja «Eesti taluhäärberid (I osa)» parandatud ja täiendatud kordustrükid,» lisas Meldo.

Noortele suunatud raamatutest on tema sõnul kõige paremini müünud 2008. aasta noorsooromaani võistlusel kolmanda koha saavutanud Ene Sepa «Medaljon».

Tõlgitud ilukirjandusest on menukaimad Stephanie Meyeri noortele suunatud vampiiriromaanid. «Noorkuu» on Apollos 5. ja «Videvik» 5. kohal, Rahva Raamatus vastavalt 5. ja 6. positsioonil.

«Mitmeid kordustrükke oleme teinud juurde Stephanie Meyeri «Videviku»-sarja kahele senilmunud raamatule «Videvik» ja «Noorkuu». Juuli alguses on ilmumas sarja väga oodatud kolmas raamat «Päikesevarjutus», millest tõenäoliselt saab meie selle aasta suurim müügihitt,» kirjeldas Pegasuse müügijuht.

«2009. aasta esimesel poolaastal ongi Pegasuse kõige edukamateks olnud noorteraamatud. Aprillis ilmus Christopher Paolini Eragoni-seikluste kolmas raamat «Brisingr»,» sõnas Mäesepp.

«Eesti autoritest on hästi vastu võetud Peeter Helme teine romaan «September» ja Arina Jelisejeva toitumiseraamat «Dieet ei ole ainus lahendus»,» rääkis ta.

Apollo tabelis on «Brisingr» ka juba 10. koha saavutanud.

Apollo I poolaasta menuraamatud:

1. Marii Karell «Urmas Ott. Teletähe lugu» (Fookus Meedia)
2. Mihkel Raud «Musta pori näkku» (Tammerraamat)
3. Urmas Ott, Fred Jüssi «Mister Fred» (SE&JS)
4. Stephanie Meyer «Noorkuu» (Pegasus)
5. Stephanie Meyer «Videvik» (Pegasus)
6. Sofi Oksanen «Puhastus» (Varrak)
7. «Kaika Lainest Vangani. 3. raamat. Rahvaravi sõnastik I osa» (LeHelMus)
8. Mari Tarand «Ajapildi sees. Lapsepõlv Juhaniga» (Ilmamaa)
9. Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter «Rikas isa, vaene isa» (Sinisukk)
10. Christopher Paolini «Brisingr» (Pegasus)
11. Tarmo Vahter «Lennart Meri. Kolmat põlve poliitik» (Eesti Ekspress)
12. Rhonda Byrne «Saladus» (Pilgrim)
13. Heldur Jõgioja «Kaika Lainest Vangani. Rahvameditsiini varasalv»
14. Hille Karm «Õnne 13. Õnnerahva lood» (Ajakirjade Kirjastus)
15. Jeremy Clarkson «Jeremy Clarkson autode kallal» (Fookus Meedia)
16. Piret Tali «Eino Baskin. Naer läbi pisarate» (Fookus Meedia)
17. Sofi Oksanen «Stalini lehmad» (Tänapäev)
18. Heldur Jõgioja «Kaika Lainest Vangani. Rahvameditsiini varasalv. 2. osa» (LeHelMus)
19. Heiki Raudla, Ringa Raudla «Kuldsed lood» (Ilo)
20. Anni Arro «Sepamaa talu köök. Osa 2» (Ajakirjade Kirjastus)

Rahva Raamatu I poolaasta menuraamatud:

1. Marii Karell «Urmas Ott. Teletähe lugu» (Fookus Meedia)
2. Mihkel Raud «Musta pori näkku» (Tammerraamat)
3. Sofi Oksanen «Puhastus» (Varrak)
4. Urmas Ott, Fred Jüssi «Mister Fred» (SE&JS)
5. Stephanie Meyer «Noorkuu» (Pegasus)
6. Stephanie Meyer «Videvik» (Pegasus)
7. Tarmo Vahter «Lennart Meri. Kolmat põlve poliitik» (Eesti Ekspress)
8. Rhonda Byrne «Saladus» (Pilgrim)
9. Jamie Oliver «Jamie’ Itaalia» (Pegasus)
10. Hille Karm «Õnne 13. Õnnerahva lood» (Ajakirjade Kirjastus)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles