Järvi plaanib laulukaare alla hiigelteost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi pakatab energiast – maestrol on ERSOga suured plaanid.
Neeme Järvi pakatab energiast – maestrol on ERSOga suured plaanid. Foto: Peeter Langovits

Järgmisel aastal ERSO kunstilise juhi ja peadirigendina ametisse asuv Neeme Järvi kavatseb 2011. aastal Tallinna lauluväljakul ette kanda Gustav Mahleri 8. sümfoonia, esitajaks, nagu ka teose paralleelpealkiri «Tuhande sümfoonia» eeldab, rohkem kui tuhat professionaal­set muusikut – enam kui kunagi varem Eestis.




«Mahleri 8. sümfoonia ettekandmine on üks tõsine ja suur ülesanne, aga õnneks on meil kaks head tagatist: kultuuriminister on meie ideega täiesti ühel lainel ja teiseks, eestlased saavad hakkama kõigega, kui nad seda väga tahavad,» avas välismaal salvestusel viibiv Järvi intervjuus Postimehele oma tulevikuplaane seoses ERSOga.



Mastaapne ettekanne leiaks aset noorte laulu- ja tantsupeo eelõhtul ning selle salvestus antaks välja ka DVD-l – nii suure koosseisu esitatuna jõuaks teos plaadile esimest korda maailmas. «DVD tutvustaks maailmale mitte ainult seda konkreetset muusikaõhtut, vaid Eestit, nagu ta on,» rõhutas juba aastaid


8. sümfoonia suurejoonelisest ettekandest unistanud Järvi.



Järvi ei teinud saladust ka sellest, et plaane, mida ta koos ERSO direktori Andres Siitaniga on orkestri tuleviku suhtes pidanud, võib nimetada suureks, kuid keeldus rohkemat avaldamast. «Õige on neist täpsemalt rääkida mõne aja pärast. Aga Mahleri ettekanne on neist kindlasti üks suuremaid.»



Postimehele teadaolevalt on sõlmitud esialgne kokkulepe  ka ERSO 2012. aasta USA turneeks – seda kinnitas ka Siitan.



Oma kunagises koduorkestris – Järvi oli ERSO kunstiline juht ka aastail 1963–1979 – näeb dirigent suurt potentsiaali. «ERSO on viimastel aastatel silma paistnud oma muusikalise arengu poolest, see on tõepoolest hea orkester. Aga ma tean, et ta saab olla veel palju parem. ERSO-l on suur võimalus tõusta Euroopa parimate orkestrite sekka. Muidugi nõuab see tööd. Tuleb põhjalikult muuta ka senist töötamise vormi, sest ERSO on pidanud aastaid tegutsema n-ö tagakambri tingimustes.»



ERSO etteotsa asumine ei tähenda siiski, et Järvi naaseb lõplikult Eestisse. «Võin vastata, et ma pole juba ammu kusagil paiksena elanud. Kuna mu töö on orkestrite juhatamine paljudes kohtades üle ilma, siis ma elan seal, kus ma töötan. Ja vahepealne elu on lennukites. Nii et ka edaspidi jätkub endiselt mu töö maailmas eri orkestrite ees ja mu lähiaastate ajakava on kaunis mahukas. Kuid Eestisse tulek, see on siiski väga eriline, sest see on tagasitulek koju. Mul on sellest tõesti suur rõõm!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles