Nädala plaat: Acid jazz Saaremaalt

Helen Sildna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cosmoskva solist Liisu Ots, Eesti nu-jazz-diiva.
Cosmoskva solist Liisu Ots, Eesti nu-jazz-diiva. Foto: Andres Teiss

Mis on nu-jazz? Kas 21. sajandi acid jazz? Sellest moekast mõistest on saanud pigem viide easy-listening klišeede kordamisele eri variatsioones. Kõik hea on juba väga hästi ära tehtud: Incognito, Brand New Heavies, Galliano, Stereo MC’s. Klubi-rütm, soul-vokaal, vahel spiikiv mc-mees, saksofon-trompet, klahvpillid, basskitarr ja kontrabass.

Cosmoskva esimene täispikk album «Juniper» on tugevate acid jazz’i mõjudega, aga me ei räägi siin stiilidest ja trendidest, vaid seitsmest toredast Saaremaa noorest, kes teevad bändi ja salvestasid plaadiks

9 päris enda lugu. Lood on kirjutatud koosseisus Priit Pruul, Sander Mölder ja Liisu Ots. Liisu sõnad, koostööna sünnib muusika. Plaat tuli koosmängimise rõõmust ja armastusest muusika vastu. Vahva. Mitmes loos lööb kaasa Villu Veski, kes Priidu sõnul oli nõu ja jõuga abiks kogu plaadi valmimisel.

Esimene lugu algab kordava klaverisämpliga stiilis Susumu Yokota või Prefuse 73 – põnev sissejuhatus, nikerdanud bändi pianist Sander, kes pidavat edukalt elektroonilisi katseid tegema, seega võimalik, et seda suunda kuuleb rohkem ka edaspidi.

Avalugu jätkub tempoka live-musitseerimisega, millele lisanduvad Busta earlzingerlikud räpid. Plaat kulgeb traditsioonilises jazz-soul-funk’i võtmes – Liisu Ots vokaalil, Ranno Paukson trummidel, Mihkel Koppel basskitarril, kontrabassil, Pruul kitarril, Sander fender rhodes’il, Karlis Saar trompetil ja Marili Rand flöödil.

Põnevaid hetki leiab: «Soldier» on dünaamiline-mõtisklev liikumine vaheldumas paisuvate crescendo’dega, kandvaks taustmustriks tihe kontrabassiliin. «Brickwalls» liigub rütmikalt mängleva kergusega ja kulmineerub võidukaks refrääniks.

«No More Fear» algab mõjuva bassikäiguga, lisandub saksofon ja elektrikitarr – tumedam, tõsisem kõla, hea harmoonia – vokaalis tahaks rohkem hinge, eriti ridades «you’re tearing my soul to pieces, til you see me dying». «Hollywood» algab lubavalt – jungle-rütm ja sünge kontrabassikäik, meenub London Elektricity. Refrään «he’s on his way moving to Hollywood» mõjub naivistlikult. «In Dreams» on katse 60ndate prantsuse popi stiilis.

Pruuli sõnul on bändil juba praegu hulk uusi lugusid, võib loota, et esimesele albumile järgneb peagi teine. Arenemisruumi on. Tore.


Cosmoskva

Juniper (Cosmoskva)

***

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles