Nobeli kirjanduspreemia võitis Herta Müller

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herta Müller.
Herta Müller. Foto: Reuters / Scanpix

Tänavune Nobeli kirjanduspreemia anti Rumeenia päritolu saksa kirjanikule Herta Müllerile Rumeenia diktatuuriaegse elu tõetruu kujutamise eest.


Rootsi Akadeemia teatas täna, et tänavune Nobeli kirjanduspreemia läheb 56-aastasele Müllerile, kes on kirjeldanud oma teostes läbielamisi diktaator Nicolae Ceauşescu režiimi ajal.

BBC Newsi teatel tunnustati 1987. aastal Saksamaale emigreerunud autorit nii luule- kui proosateoste eest. Varem on autor pälvinud mitmeid mainekaid kirjandusauhindu, näiteks on ta Kleisti, Kafka ning Aristeioni kirjandusauhindade laureaat..

Tema sulest pärineb 20 teost, näitest Niederungen (1982), Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (1986), Barfüßiger Februar (1987), Der Wächter nimmt seinen Kamm (1993), Haarknoten wohnt eine Dame (2000), Die blassen Herren mit den Mokkatassen (2005). Eesti keeles pole Mülleri loomingut avaldatud.

Lisaks kümne miljoni Rootsi krooni suurusele preemiale saab 12. naisena maineka kirjanduspreemia võitnud Müller kullast medali ja tal palutakse pidada loeng Stockholmis asuvas akadeemia peakorteris.

Eelmisel aastal sai Nobeli kirjanduspreemia prantsuse kirjanik Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles