Eesti valiti UNESCO maailmapärandi komitee liikmeks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO üldkogu.
UNESCO üldkogu. Foto: Sipa Press / Scanpix

Esmaspäeva, 27. oktoobri hilisõhtul valiti Eesti UNESCO maailmapärandi konventsiooni 186 riigist koosneva üldkogu poolt UNESCO maailmapärandi komitee liikmeks.

Välisminister Urmas Paeti sõnul soovib Eesti järjest tugevamalt ÜRO ja selle allorganisatsioonide tegevuses kaasa rääkida, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Eesti prioriteedid UNESCOs on seotud maailma füüsilise ja vaimse pärandi väärtustamise ning kaitsega. UNESCO maailmapärandi komitee liikmeks saamine annab selleks meile väga hea võimaluse,» sõnas Paet.

UNESCO maailmapärandi komitee põhiülesanne on tagada maailma kultuuri- ja looduspärandi säilimine. Eesti osaleb nelja aasta jooksul UNESCO maailmapärandi komitee töös ekspertide grupiga, mida juhivad Kunstiakadeemia professor Mart Kalm ja Urve Sinijärv keskkonnaministeeriumist.

Kunstiakadeemia professor Mart Kalm ütles, et «on suurepärane, et teiste riikide arvates on Eestil kultuuripärandi hoidmisel teadmisi ja oskusi, mida saab rakendada kogu maailmas. Selles on Eesti jaoks väljakutset».

Kolmekümne kandidaadi hulgast valiti koos Eestiga iga kahe aasta järel toimuva rotatsiooni käigus 21-liikmelisse komiteesse 11 uut liiget: Etioopia, Iraak, Kambodža, Lõuna-Aafrika Vabariik, Mali, Mehhiko, Prantsusmaa, Šveits, Tai ning Venemaa. Uued liikmed valiti komiteesse nende riikide asemel, mille liikmelisuse periood komitees läbi sai.

2009. aasta septembri seisuga on maailmapärandi nimekirjas 890 objekti 141 riigist. Eestist on nimekirjas alates 1997. aastast Tallinna vanalinn ja alates 2005. aastast kümne riigi koostöös esitatud Struve meridiaanikaare säilinud rajatised.

Eesti kandidatuuri valmistasid ette välisministeerium ja Eesti saatkonnad, kultuuriministeerium, keskkonnaministeerium ning UNESCO Eesti Rahvuslik Komisjon. Ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsiooni osalisriikide üldkogu toimub Pariisis 23.-28. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles