Andre ja Upkin püüavad balletiolümpial medalit

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Estonia balletitantsijad Eve Andre ja Sergei Upkin asuvad laupäeval võistlustulle mainekal USA balletikonkursil Jacksonis, tagant kannustamas Eesti kuulsaima balletipaari Age Oksa ja Toomas Eduri eeskuju.

12 aastat tagasi avas sama konkurss ukse maailma tollal verinoortele Oksale ja Edurile, kes sõlmisid pärast parima paari auhinda ja Eduri pronksmedalit lepingu Inglise Rahvusliku Balletiga. Jacksoni konkursi finalistina alustas oma rahvusvahelist karjääri ka praegu Zürichi Balletis leiba teeniv Stanislav Jermakov.

Andre ja Upkin sõidavad Jacksonisse suurte lootustega. «Minu jaoks on see viimane võimalus midagi ära teha,» ütles Eve Andre (25), kelle vanus ei luba tulevikus enam konkurssidel võistelda. Võistluse veebilehel tutvustab 155 sentimeetri pikkune Andre end humoorikalt kui Eesti väikseimat professionaalset balletitantsijat.

Estonia balletijuhi Tiit Härmi hinnangul on Eesti tantsijad väga heas vormis. Eriti tõstis ta esile Upkinit.

«Viimaste kuudega on ta võrratult arenenud eelkõige artistina, rääkimata saavutatud tehnilisest perfektsusest,» ütles Härm, lisades, et Upkin on jõudnud tasemeni, mis lubaks tal edukalt tantsida ka Euroopa suurte teatrite lavadel.

21-aastase Upkini trumbiks on ka korralik konkursikogemus: tal on kodus Varna konkursi võit, kuldmedal Permist ja hõbe Helsingist.

Eesti eest tantsis Upkin ka Eurovisiooni noorte tantsijate konkursil.

Iga nelja aasta järel, seekord 15.-30. juunini Mississippi pealinnas Jacksonis aset leidval konkursil, mis kuulub maailma mainekamate sekka, osaleb 118 tantsijat 25 riigist.

Seenioride klassis (19-26 eluaastat) paarina üles astuvail Upkinil ja Andrel on 74 konkurenti.

Kolmevoorulise, iga nelja aasta järel toimuva «balletiolümpia» finaalis jagatakse kuld-, hõbe- ja pronksmedalid, lisaks hulk eriauhindu ja stipendiume.

Grand prix’ väärtus on 10 000 dollarit, medalid «maksavad» 3000-8000 dollarit. Lisaks koguneb Jacksonisse hulk agente, kes jahivad noori talente.

Neli aastat tagasi võitis Jacksonis laureaaditiitli praegu maailma kõige kuumemate balletinimede hulka kuuluv Rasta Thomas, Jacksoni medalistid on ka Inglise Kuningliku Balleti solist Johan Kobborg, Ameerika Balletiteatri juhttantsijad Vladimir Malahhov ja Nina Ananiasvili jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles