Tasuta vaimutoit Massachusettsist hakkab turgutama globaalset haridusrevolutsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädala pärast avanevad maailma ühe tunnustatuima teadusetempli väravad kõigile teadmishimulistele. Massachusettsi Tehnoloogiainstituut hakkab riputama internetti kogu õppematerjali, millele ligipääsu eest ei küsi kool huvilistelt sentigi.

Tasuta lõunaid tänapäeval internetis naljalt ei pakuta. Kuid üleüldise trendiga vastuvoolu minev Massachusettsi Tehnoloogiainstituut peagi enam vaimutoidu eest arvet ei esita. Et pääseda ligi samadele materjalidele mis üliõpilasedki, piisab vaid arvutist ning internetiühendusest. Sarnaselt teistele USA ettevõtetele seisid Massachusettsi õppejõud üheksakümnendate lõpul küsimuse ees, kuidas internetist võimalikult kasu lõigata. Paljud kolledžid käivitasid nn e-ülikoolid, pakkudes raha eest kursusi läbi võrgu. Massachusettsi Tehnoloogiainstituut võttis aga sootuks teise lähenemise. Online hariduse kommertsialiseerumise asemel käivitub 30. septembrist projekt OpenCourseWare, mis võiks kõlada tõlkes kui Avatud Kursusvara. 30. septembrist ilmuvad ülikooli koduküljele esimesed õppematerjalid, mis on tasuta kättesaadavad kõigile. Järgneva kümne aasta jooksul kavatseb ülikool riputada üles kõik õppetöösse puutuva. See tähendab tuhandeid lehekülgi informatsiooni ning tundide kaupa videopilti loengutest, seminaridest ja katsetest. Tehnoloogiainstituudi diplomit pelgalt materjalide lugemise eest mõistagi ei saa. Projekti algatajad loodavad aga panna aluse ei millelegi vähemale kui globaalsele revolutsioonile hariduses. Instituudi juhid loodavad, et nende eeskuju nakatab teisigi, muutes põhjalikult õppimise põhimõtteid kogu maailmas. Tartu Ülikooli kaugkoolituskeskuse haridustehnoloog Lehti Pilt kõneleb, et õppejõudusid julgustatakse oma materjale üles panema Tartuski. Ülikooli koduleheküljel on viitekogu erinevates serverites asuvatele konspektidele. Paljud õppejõud aga ei julge siiski oma loengumaterjale avalikkusele kättesaadavaks teha. “Eriti Õigusteaduskonna ning Sotsiaalteaduskonna õppejõud kardavad, et nende autoriõigusi rikutakse,” selgitas ta Raadio Vaba Euroopale. “Paljudel õppejõududel on tulnud ette selliseid juhtumeid, kus hiljem kasutatakse tema õppematerjale mõnes teises Eesti ülikoolis sarnase loengukursuse läbiviimiseks.” Keerukaid autoriõiguseküsimusi pidi kuude kaupa selgeks rääkima ka Massachusettsi Tehnoloogiainstituut. Potentsiaalselt veelgi ohtlikumaks võib aga kujuneda ülikoolile terrorismivastane sõda ning sellest tulenev hirm, et teadmiste kontrollimatu jagamine võib aidata terroriste. Massachusettsi projektijuhid ise vähemalt esialgu vähimatki tsensuuri sisse seada ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles