Postimehe aasta inimene 2009 – Sofi Oksanen

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Peeter Langovits

Postimees kuulutas tänavuseks aasta inimeseks Soome praegusaja ühe tunnustatuma kirjaniku, eesti juurtega Sofi Oksaneni, kes on silma paistnud kui Eesti mitteametlik kultuuriesindaja ja meie eestkõneleja Soomes.


«Aasta inimese tiitli saab Sofi Oksanen oma panuse eest Eesti ajaloo ja eestluse selgitamisel,» ütles Postimehe peatoimetaja Merit Kopli tänavuse valiku kohta.

Kopli sõnul on eriti oluline roll tänavu eesti keeles ilmunud Oksaneni Eesti-ainelisel romaanil «Puhastus», mis on tõlgitud paljudesse keeltesse ja mis on toonud Eesti lähiajaloo ka nende lugejate tähelepanu alla, kes Eestist ja tema saatusest seni veel midagi ei teadnud.

Soome suurima kirjandusauhinna Finlandia pälvinud «Puhastuse» sõnum on selge: ükski haav ei parane enne, kuni see pole puhastatud, kuni sellele pole paranemiseks rohtu pandud. 

Kopli hinnangul pole Oksaneni romaan samas arvete klaarimine minevikuga, nagu pole arvete klaarimine ka tema ühiskondlik aktiivsus.

«Sofi pigem kutsub olema aus mineviku suhtes, minevikust ei saa üle ega ümber. Aga minevikuga ei saa ka leppida nii kaua, kuni püütakse vaikida maha ülekohut või sellest mööda hiilida. Oksaneni romaan ongi aus ülestunnistus ja selle läbi hingepuhastuse otsimine. Need kvaliteedid olid ka määravad, miks Postimees valis aasta inimeseks just Sofi Oksaneni.»

1977. aastal Jyväskyläs soome elektriku ja Eesti NSVst emigreerunud inseneri perekonnas sündinud Oksanen on kirjanik, kes võtab aktiivselt osa ka poliitilistest diskussioonidest.

Oma romaanide kohta on ta öelnud, et tema žanr on autofiktsioon. «Ma kasutan autobiograafilist materjali ilukirjanduse loomiseks.» Näiteks kasutab ta oma teoste ainesena vanaemalt ja teistelt sugulastelt kuuldut.

Ilmunud raamatud:
• «Stalini lehmad» 2003 (eesti keeles 2004)
• «Baby Jane» 2005 (eesti keeles 2006)
• «Puhastus» 2008 (eesti keeles 2009)
• Koos Imbi Pajuga avaldas märtsikuus Nõukogude okupatsioonist Eestis rääkiva raamatu «Kaiken takana oli pelko». Eesti keeles peaks ilmuma tuleval aastal.

Näidendid:
• «Puhastus» 2006
• «High Heels Society» 2008

Auhinnad:
• 2008: Finlandia kirjandusauhind, Kalev Jäntti auhind, Kristiina instituudi aasta Kristiina, Waltari auhind, Soome kirjanike liidu auhind, Soome raamatuklubi (Suuri Suomalainen Kirjakerho) auhind.
• 2009: Runebergi auhind

Aasta Inimese valimine on Postimehe traditsioon juba alates aastast 1997. See on hea võimalus tunnustada väljapaistvaid inimesi ja nende saavutusi ning sellega tugevdada ühiskonnas elu edasiviivaid väärtushinnanguid.

Postimehe peatoimetaja Merit Kopli sõnul tahab Postimees aasta inimese nimetamisega esile tõsta neid, kelle tegevusel on tähendus ka aastate pärast, kelle teod lähevad ajalukku.

Mullu pärjati aasta inimese tiitliga olümpiavõitja Gerd Kanterit. Varasemail aastail on Postimehe aasta inimesena äramärkimist leidnud veel suursaadik Marina Kaljurand, merefüüsik Tarmo Soomere, mägironija Alar Sikk, olümpiavõitja Andrus Veerpalu, Eesti sõdurid Iraagis, aga ka joonisfilmi «Leiutajateküla Lotte» loojad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles