Raamatukangelasi ootab tasu

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik..
Mart Luik.. Foto: TEET MALSROOS/SALDO.

Mitu elulooraamatut välja andnud Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik tunnistas, et kuigi viimasel ajal on kirjastused portreteeritavaile koostöö eest raha maksnud, ei ole sellega kaasnenud ettekirjutusi, mida nood raamatus rääkima peavad.


Kui kerge on inimesi nõusse saada, et nad oma elust raamatu lubaksid kirjutada?


See on keeruline läbirääkimiste protsess. Läbi aasta on möllanud elulooraamatute buum ning pakkumisi, et teeme raamatu, tuleb eri kirjastajatelt ja autoritelt palju. Enamik inimesi pigem kõhkleb, kas tasub teha. Põhiline vastuargument on see, et pool elu on veel ees, kas ikka tasub kirjutada.



Mis põhjendustega neid nõusse üritate saada?


Meie kirjastus on teinud elulooraamatuid ennekõike inimestest, kes on piisavalt armastatud ja lugupeetud ning jõudnud palju korda saata. Vanema põlvkonna esindajatega, kelle kohta ei või teada, kui kaua nad veel elus püsivad, on küsimus selles, et kui nad täna raamatu tegemisega päri ei ole, siis äkki homme ei saagi neid enam intervjueerida.



Kui paljudele olete sunnitud maksma, et nad koostööga nõustuksid?


Aastaid tagasi ei olnud see küsimus, aga nüüd on paljudel juhtudel küll nii kujunenud. Kuid maksmine sõltub ka sellest, kas raamatu tegemine on kirjastuse huvi ja portreteeritavat tuleb veenda või tahab portreteeritav ise kaante vahele saada. Eks neile, kelle eest peab turul võitlema, tuleb ka maksta.



Mis piiridesse need summad jäävad?


Ei tahaks seda öelda. Ja ega piire ka ole. Kõik on suhteline – palju sõltub raamatu müügiedust ja seda üritame ka lepingusse sisse kirjutada. Kui kellelegi isegi ettemaksu teeme, üritame seda ikkagi suhestada läbimüügiga. Sest kui raamat tuleb edukas, siis miks ei võiks kõik osapooled sellest osa saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles