ERR.ee: Eerik Haameri tööde näitus keskendub noorusaastatele Eestis

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik Haameri autoportree.
Eerik Haameri autoportree. Foto: Sille Annuk

Tartu Kunstimuuseumi ja Kumu koostöönäitus Eerik Haameri töödest toob vaatajateni kunstniku noorusaastad Eestis.

Näitusega «Kahel pool merd» märgib Kumu sajandi möödumist Eestis alustanud, siiski pikema osa oma elust Rootsis elanud Eerik Haameri sünnist. Eerik Haamer on Pallase koolkonna kunstnik, kes juba noorena suutis luua veenvaid ja emotsionaalseid portreesid, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Eerik Haamer on kõige tõsisemalt võetavam portretist Eesti kunstis. Ja seda mitte ainult randlaste kujutamises, vaid üldse inimese olemisest siin ilmas. Ta käsitles üldinimlikke eksistentsiaalseid, sügavalt olemuslikke probleeme meie kui väikerahva saatuses,» kirjeldas näituse kuraator kunstiteadlane Reeli Kõiv.

Näitusel «Kahel pool merd» on enamus töid pärit erakogudest, suurem osa Rootsist. Kunstniku Rootsi looming on suuresti veel uurimata ja nii on põhjendatud ka näituse kuraatori väide, et Eerik Haameri loomingut ei osata veel nii kõrgelt hinnata nagu ta väärib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles