Kolga-Jaani altarivitraaž tähistab 100. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terve järgmise nädala jooksul tähistab Kolga-Jaani kirik oma ümberehituse ja haruldase altarivitraaži 100. aastapäeva. Pidustused tipnevad nädala pärast pühapäeval luterliku liturgiaga, mis viiakse läbi tervenisti muusikaliselt.

14. sajandil ehitatud Kolga-Jaani kindlustuskabel oli pärast Liivi sõja aegseid rüüsteid pikka aega kehvas olukorras. 1623. aastast pärinevad andmed räägivad, et kirik oli ilma katuse, akende ja usteta - veel sajand hiljem olla Odiste külas Ottimatsi talus üks härja ike kasutusel olnud, mis kiriku lae võlvil kasvanud kasest tehtud oli.

17. sajandil kirikut renoveeriti, kuid alles ligi sajand tagasi otsustas Kolga-Jaani kirikuõpetaja, riigimees, ajaloolane ja ajakirjanik Villem Reiman kiriku ümber ehitada. Tema eestvedamisel tehti 1903. aastal kirikule põhjalik remont, laiendati aknaid, ehitati ümber käärkamber, laudkatus asendati tsinkplekist katusega ning tehti mitmeid muid ümberehitusi.

Reimani hoidis uuendustööde kohta üksikasjalikku vihikut, mis on säilinud ning eksponeeritud temanimelises mälestustoas Kolga-Jaani pastoraadis. Selle kohaselt telliti samal aastal Riiast Ernst Tode töökojast altarivitraaž «Tulge mu juurde». Vitraaž on Eestis ainulaadne, lähim analoog asub Riia Toomkiriku altaritaguses aknas.

Villem Reimani juhitud ümberehituse ja altarivitraaži aastapäeva tähistab kirik kuulutusnädalaga - igal õhtul kell 17 algaval tänuteenistusel võib kuulda jutlustamas vaimulikke paljudest Eesti kirikutest. Samuti esinevad õhtuti koorid.

Kuulutusnädal lõpeb pühapäeval, 24. augustil ettekannetega kiriku-uuendustest ning pärastlõunal toimuva luterliku jumalateenistusega. Tegemist on üksnes muusikas läbi viidava luterliku liturgiaga, millele kirjutas muusika Mart Jaanson. Kiriku orelitel mängivad liturgial Toomas Trass ja Aare-Paul Lattik. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles