Fritze teenib teistest kultuurijuhtidest märgatavalt enam

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn 2011 kodulehe fragment.
Tallinn 2011 kodulehe fragment. Foto: www.tallinn2011.ee

Tallinna kultuuripealinna projekti vedava sihtasutuse juhatuse liige Mikko Fritze teenib kuus 82 000 krooni, mis ületab ligi kolmekordselt nii mõnegi mõjuka kultuuriinstitutsiooni juhi sissetuleku.


Erinevate asutuste esindajatelt palutud info kohaselt teenib Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juht Aet Maatee 30 000 krooni kuus, MTÜ Pärimusmuusika Keskus pealik Ando Kiviberg aga 26 000.

Mitmeid Eesti juhtivaid muuseume endasse koondava Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme palk jääb samuti 25 000 ja 30 000 krooni vahele. 25 000 krooni teenis kuus ka Tartus 2005. aastal rahvusvahelised hansapäevad korraldanud Urmas Kõiv.

Fritzele jäävad alla samuti 43 000 krooni kuus teeniv Rahvusraamatukogu direktor Janne Andresoo, Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi (51 000) ja Rahvusooper Estonia juht Aivar Mäe (68 000 krooni). Kultuuriminister Laine Jänes teenib 62 084 krooni.

Ükski eile Postimees.ee'ga vestelnud kultuuritegelane ei soovinud Fritze palganumbrit hukka mõista.

Näiteks Ando Kivibergi sõnul kaalub kultuuripealinna korraldamine vastutuselt ja töökoormalt üle ükskõik millise teise Eestimaise kultuuriprojekti või -asutuse juhtimise. «See ei ole Eurovisioni korraldamine, see on enamat.»

Aivar Mäe Estoniast väitis, et teda Fritze 82 000-kroonine palk ei hämmasta, sest vaevalt oleks sarnase kategooria tegijat eriti odavamalt kultuuripealinna projekti vedama saanud.

«Ega Mikko palk maailma tegijatest kõige kõrgem ole. See sõltub sellest, kui paks on rahakott, ja vastavalt sellele ka palgatakse inimesi,» rääkis Mäe.

Tartu Euroopa kultuuripealinnaks 2011 projekti omaaegne koordinaator Hannes Astok ütles, et selle küsimuse arutamiseni, kui suurt palka oleks Tartu sarnasel ametikohal maksnud, toonane kultuuripealinna komisjon ei jõudnudki.

«Arvestades üldisi palgaolusid, on tööandja olnud helde,» kommenteeris ta Fritzele makstavat palka.

Detsembri alguses valis linnapea Edgar Savisaare juhitud SA Tallinn 2011 nõukogu Fritze kõrvale teiseks asutuse juhatuse liikmeks endise abilinnapea Jaanus Mutli, kelle palk on 50 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles