Eesti esitas Oscarile «Free Range'i»

Tiit Tuumalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Lagle filmis «Free Range».
Lauri Lagle filmis «Free Range». Foto: Kaader filmist

Eesti Oscari komisjon esitas mitteingliskeelse filmi Oscarile Veiko Õunpuu linateose «Free Range. Ballaad maailma heakskiitmisest». Otsus ei olnud üksmeelne – napilt jäi hääletusel alla Hardi Volmeri film «Elavad pildid». Kandidaate oli kokku viis, veel Ain Mäeotsa «Deemonid», Heleri Saariku «Kõik muusikud on kaabakad» ja Ilmar Raagi «Eestlanna Pariisis».

««Free Range» on petlikult lihtne film sellest lõhest unistuste ja reaalsuse vahel, mis ennast iga noore inimese elus ühel hetkel ilmutab. Olen valikuga rahul ja loodan, et see nominatsioon aitab filmil vajalikele inimestele silma jääda,» ütles komisjoni esimees, Eesti Filmi Instituudi välissuhete juht Tristan Priimägi. Veel kuulusid komisjoni filmilevitaja Siim Rohtla, režissöör Kersti Uibo, režissöör ja kriitik Kristiina Davidjants ja kriitik Laurence Boyce.

Eilseks oli oma valiku teinud 66 riiki. Nimekiri läheb lukku täna. Shortlist ehk need üheksa, kelle seast Ameerika filmiakadeemia valib viis nominenti, avalikustatakse jaanuaris.

Venemaad esindab näiteks Fjodor Bondartšuki sõjafilm «Stalingrad 3D», Poolat Andrzej Wajda eluloofilm «Wałęsa», Taanit Thomas Vinterbergi draama «Jaht», konkurentsis on ka mitu dokumentaalfilmi, sh Šveitsi kandidaat, Markus Imhoofi «Rohkem kui mesi» ja Leedu kandidaat, Giedre Beinoriūte «Jutuajamised tõsistel teemadel».

Lähinaabritest saatis Soome veel võistlusele Ulrika Bengtsi rootsikeelse draama «Õpipoiss» ja Läti Janis Nordsi noortefilmi «Ema, ma armastan sind».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles