Maitsev kokteil džässist ja moodsatest klubirütmidest

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Ruben täidab Eestis suhteliselt tühja nu-jazz-nišši.
Tanel Ruben täidab Eestis suhteliselt tühja nu-jazz-nišši. Foto: Werner Maresch

Löökpillimängija Tanel Ruben, kes on viimastel aastatel eesti džässi panustanud mitmel rindel ja mitmes stiilis, ilmub publiku ette nu-jazz-projektiga Tanel Ruben & Victoria.



Kas mäletate veel sellist? 2003. aastal tekitasid nad plaadi «Sentimental Call» ilmutamisega furoori. «Komplektist puudub vaid Stan Getz oma ladusate soolodega,» kirjutati üleilmses muusikaportaalis AllMusic.com. Siis tuli tükk tühja maad, kuid nüüd on nad tagasi.

Tanel Rubeni hinnangul ootab nu-jazz’i nišš Eestis siiani täitmist. 1990ndatel tekkinud nähtusena seostub see eelkõige Bugge Wesseltofti missiooniga tuua džäss klubipõrandaile. Nii on ka Rubeni projektis tunda populaarsete tantsumuusikastiilide rütme, deep house’ist trummi ja bassini. Muidugi džässilikus kastmes.

Ansamblit alustades olid Rubeni eeskujudeks Koop ja stiili üks pioneere St. Germain. «Paradoksaalsel kombel on nu-jazz tänaseks kahjuks mainstream,» räägib Ruben. «Seda mängitakse kaubamajades ja muudes avalikes kohtades.»

Eriliseks teeb Tanel Ruben & Victoria projekti Viktoria Vasjura mahe tämber. Vasjura jäi Rubenile meelde ühelt Otsa-kooli õpilaste kontserdilt ning nüüd oleks raske seda koosseisu ilma tema house-diivaliku salapärata ette kujutada.

Tanel Ruben & Victoria ei ole kaugeltki ainus Jazzliidu kontserdisarja lähema paari kuu pilkupüüdvatest esinejatest. Sündmusteks kujunevad kindlasti Free Tallinn Trio uue plaadi esitluskontsert ning Viljandi kitarrifestivalil südameid võitnud Viljandi Guitar Trio etteaste.

Rootsis õppiv Liina Saar tuleb kodumaale koos oma Skandinaavia sõpradega, esinevad armastatud džässmuusikud Oleg Pissarenko, Toomas Rull jt.

Kontserdituur
Tanel Ruben & Victoria

14. jaanuaril Kuressaares klubis Jazz Del Mar, 15. jaanuaril Tallinnas restoranis Clazz ja 22. jaanuaril Tallinnas NO99 jazziklubis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles