Türgi leht kuulutas Arvo Pärdi kontserdi Istanbul 2010 olulisimaks sündmuseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Peeter Langovits/Postimees

Euroopa tänavuse kultuuripealinna Istanbuli avapidustuste eel reastas Türgi tähtsaim ajaleht

Hürriyet

ka selle aasta olulisimad kultuurisündmused, esikohal on kahe kultuuripealinna, Tallinn 2011 ja Istanbul 2010 koostöös sündiva Arvo Pärdi uudisteose maailmaesitlus.

Maailma ühe hinnatuma nüüdisaegse helilooja Arvo Pärdi uus heliteos «Adam's Lament» (eestikeelse tööpealkirjaga «Aadama itk») jõuab esmaettekandeni 7. juunil Istanbulis toimuval rahvusvahelisel muusikafestivalil, vahendas SA Tallinn 2011 pressiesindaja.

Erakordne rahvusvaheline suursündmus toob publiku ette Borusani filharmooniaorkestri (Istanbul), Eesti Filharmoonia Kammerkoori ning ansambli Vox Clamantise. Kontserti juhatab Tõnu Kaljuste. Kontserdiga tähistatakse Arvo Pärdi 75. juubeliaastat.

Suurlehe Hürriyet meelest väärib ettevõtmine esikohta seetõttu, et mastaapne rahvusvaheline koostöö, mida veavad kaks Euroopa kultuuripealinna, toob publikuni teose, mille on kirjutanud «tänapäeva Mozart isiklikult». Uudisteos tõukub kahte suurt religiooni, kristlust ja islamit sümboolselt ühendavast lülist, jutustades mõlema religiooni ühisest esiisast Aadamast.

«Olen selle uudise üle tõesti väga õnnelik,» kommenteeris Istanbulis viibiv SA Tallinn 2011 juhatuse liige Mikko Fritze. «Ühelt poolt on see kummardus kogu Eesti kultuurile, teisalt tunnustus suurürituse ettevalmistust vedanud sihtasutuse Tallinn 2011 meeskonnale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles