Fotod: selgusid Eesti kaunimad raamatud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kuulutati Rahvusraamatukogus välja 2009. aasta 25 kaunimat Eesti raamatut ja 5 kaunimat Eesti lasteraamatut.


Raamatuid pingeritta ei seatud, küll aga sai mõni neist eriauhinna. Näiteks Andrus Kivirähki «Jumala lood» sai Eesti Rahvusraamatukogu eriauhinna Kuldraamat. Selle kujundas Mart Anderson.

Ilmari Mannineni «Eesti rahvariiete ajalugu» sai AS MAP Eesti eripreemia parima paberikasutuse eest. Selle kujundas Kalle Müller.

Žürii eripreemia uuele lootustandvale kunstnikule sai Juhani Püttsepa «Väikese hundi lood». Selle on illustreerinud Liisa Murdvee ja kujundanud Kadi Pajupuu.

Eesti kujundusgraafikute Liidu eripreemia sai Leida Tigase «Vares keedab hernesuppi». Selle on illustreerinud Piret Mildeberg ja kujundanud Epp Marguste.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse eripreemia sai «Eesti muinasjuttude kuldraamat», millel on 37 illustraatorit ja mille kujundas Krista Saare.

Raamatudisaini võistlusele esitasid 73 kirjastajat 174 teost, mille on kujundanud ja illustreerinud eesti kunstnikud. Samaaegselt toimunud 5 kaunima lasteraamatu konkursile esitati 35 raamatut 18 kirjastajalt.

Valiku tegid kaks 9-liikmelist žüriid, pöörates tähelepanu vormi ja sisu kooskõlale ning teostusele.

25 kaunima raamatu žüriid juhtis disainer ja õppejõud Mart Anderson. Žüriisse kuulus ka välisliige, šveitsi disainer ja kirjastaja Urs Lehni. Lasteraamatute žürii, mida juhtis vabagraafik Enno Ootsing, hindas eelkõige kunstnikutööd.

Võidutööde väljakuulutamisel avatakse näitus, tööd avaldatakse Rahvusraamatukogu kodulehel ning antakse välja kataloog. Üheskoos kaunimatest raamatutest näitusega avatakse pidulikult Eesti Kirjastuste Liidu liikmete enim müüdud raamatute näitus.

Võitnud trükiseid eksponeeritakse sel aastal Balti ja Frankfurdi raamatumessil ning tuleval aastal maailma kaunimate raamatute konkursil Leipzigis. Eesti Rahvusraamatukogu koostatud rändnäitus ringleb Eestis ja välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles