Raud: Soosaar oli erakordne inimene ja suur mõtleja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Soosaar ja Rein Raud Postimehe arvamusliidrite lõunal aastal 2003.
Enn Soosaar ja Rein Raud Postimehe arvamusliidrite lõunal aastal 2003. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ütles, et Enn Soosaar oli erakordne inimene, sest suutis endas ühendada tohutu eruditsiooni ja täpse sõnakasutuse, samas olid tema seisukohad alati väga selged ja põhjendatud.

«Enn Soosaar oli erakordne inimene, sest suutis endas ühendada laia hariduse, eruditsiooni - kusjuures see ei tulnud talle kergelt, vaid traumaga seoses oli tal väga raske õppida - ja väga täpse sõnakasutuse tõlkijana. Tema tõlked, eriti Ameerika kirjandusest, on hämmastavalt hea kvaliteediga,» ütles Raud.

«Aga ta oli ka väga suur mõtleja, sest juba 1980. aastate lõpust kuni viimase ajani on Soosaar avaldanud väga palju selgeid, täpseid, tasakaalukaid, samal ajal ka väga põhimõttekindlaid mõtteavaldusi. Ta nägi väga selgelt, mis ühiskonnas toimub ja millised tulevikuvõimalused meil on,» märkis rektor.

Rein Raud tunneb Enn Soosaart oma sõnul juba mitukümmend aastat: «Kunagi tegutsesime koos väärtkirjanduse eesti keelde tõlkimise projekti Hortus Litterarum algatajatena,» meenutas ta. «Nüüd oleme umbes 15 aastat elanud samas majas ning ka naabritena suhelnud.»

«Enn Soosaarega oli väga lihtne suhelda. Lihtne oli temaga isegi aeg-ajalt mitte nõustuda, vaielda, sest kõik tema mõtted olid alati väga täpselt argumenteeritud. Kui tal külas käisin, oli võrdlemisi aukartustäratav näha kogu tema raamatukogu ja tunda seda vaimsust, mida tema ruum üleni täis oli,» sõnas intellektuaal ja kultuuriteooria professor Raud.

Tunnustatud tõlkija, kirjanduskriitik ja publitsist Enn Soosaar suri täna raske haiguse tagajärjel. Ta oli valitud ka Tallinna Ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles