Astrid Lindgreni mälestusauhind läks tänavu Belgiasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitty Crowther
Kitty Crowther Foto: AFP / Scanpix

Belgia kirjanik ja raamatuillustraator Kitty Crowther pälvis tänavuse Astrid Lindgreni mälestuspreemia, maailma suurima lastekirjanduse auhinna.


Žürii kiitis Crowtheri suurt empaatiavõimet, mida ta läbi oma ilukirjanduslike tegelaste väljendab, vahendas AFP.

«Kitty Crowther on joone, aga ka meeleolu meister. Ta valitseb, muudab ja uuendab pildiraamatute jutustamiskunsti,» teatas žürii. «Tema maailmas on uks fantaasia ja tõelisuse vahel avali. Kõnetamisviis on ettevaatlik ja isiklik, kuid mõjud on tugevad, ja elades sügavalt kaasa nendega, kellel on raske, viitab ta teedele, kus nõrkus võib pöörduda tugevuseks. Humanism ja kaastunne läbib ja liidab tema loomingut.»

«Ta on traditsiooniline jutuvestja,» ütles žürii esimees Larry Lempert, lisades, et Crowther on ennekõike illustraator ja alles seejärel kirjanik.

1970. aastal rootslannast ema perre sündinud Crowther, kes on kirjutanud ja teinud kaastööd kokku üle 35 lasteraamatule, ütles, et peab auhinda fantastiliseks tunnustuseks rootsi kultuurilt. Ise kirjutab ta teoseid peamiselt prantsuse keeles, kuid neli raamatut on ta avaldanud ka hollandi keeles.

Viie miljoni Rootsi krooni (8,1 miljonit Eesti krooni) suurune auhind antakse talle üle Stockholmis 1. juunil.

Astrid Lindgreni mälestusauhinna rajas Rootsi riik pärast lastekirjaniku surma 2002. aastal.

Eestist kandideerisid preemiale tänavu illustraator Regina Lukk-Toompere ning kirjanikud Aino Pervik ja Leelo Tungal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles