Kivirähk dramatiseeris Juhan Viidingu luuletuse

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: Priit Simson

Pühapäeval esietendub Eesti Draamateatri suures saalis Andrus Kivirähki uus tükk «Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia...», mis plakatlikult väljendudes tähistab teatrimaja sajandat sünnipäeva, aga mis kindlasti võiks korda minna ka inimestele, kes ehk ei ole nii pöörased arhitektuuri ja juubelite huvilised.



«Etendus on täiesti üldinimlik,» kinnitab Kivirähk, kes hetkel, mil talle eile helistasin, lõpetas parajasti Noku klubis lõunat. «Inspiratsiooni võtsin Stoppardi näidendist «Rosenstern ja Guildenstern on surnud», mis räägib kahest tüübist, kes sattusid Shakes­peare’i «Hamleti» lavastusse. Vassiljevi ja Bubõri puhul on tegemist kahe venelasega, kes sattusid siin Eestis laulu sisse, ja vaatame, mis siis edasi sai.»



Peterburi arhitektid Nikolai Vassiljev ja Aleksei Bubõr projekteerisid Tallinna Saksa Teatri hoone, kus juba 90 aastat tegutseb draamateater. Projekti said nad enda kätte konkursiga.


Muide samad arhitektid saavutasid teise koha Estonia teatri konkursil, nii et napilt pole meil kaks samas stiilis teatrikindlust kõrvuti. Sama duo lõi ka Lutheri villa ehk pulmapalee Tallinnas Pärnu maanteel.



Kivirähki variandis pole mingist konkursist juttugi, kõik käib hoopis stiihilisemalt. Fiktiivsed tegelaskujud Friedrich von Bock ja Wilhelm Müller (Guido Kangur ja Mait Malmsten) tuiskavad piki Peterburi ja otsivad, kes Tallinna sakslastele teatrimajast monumendi püstitaks.



Faktiline ajalugu tundus näitekirjanikule igav ja ta võttis aluseks Juhan Viidingu luuletuse «See kaunis maja», kust pärineb ka esmapilgul ebatavaline etendusepealkiri.



«See on nii-öelda luuletuse dramatiseering, aga kuna Viidingu luuletus on umbes kakskümmend rida pikk, siis eks ma pidin muid asju juurde mõtlema,» seletab Kivirähk. «Nad olid täitsa tavalised arhitektid, seetõttu arhitektuuriajalugu ei pakkunud mulle piisavalt materjali, aga ega sellistes raamatutes ju inimestest juttu olegi, need ikka kubisevad arhitektuurialastest terminitest ja räägivad majadest.»



Nagu tavaliselt umbes poole aastaga näidendi kirjutanud Kivirähk on puudunud vaid mõnest üksikust proovist ja kiidab näitlejaid (Vassiljev – Tiit Sukk ja Bubõr – Ivo Uukkivi), ehkki ta midagi muud öelda ei saakski.



Lisaks nimetatud neljale teevad näitlejatest kaasa Kersti Heinloo, Märt Avandi, Merle Palmiste, Raimo Pass ja Elina Reinold. Lavastaja on Merle Karusoo, kunstnik Pille Jänes, helilooja Urmas Lattikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles