Jazzkaar 2010 sai eile väärika finaali

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jazzkaar.
Jazzkaar. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna rahvusvaheline festival Jazzkaar sai väärika finaali 1. mail Iisraeli bassisti Avishai Coheni kvinteti kontserdiga Nokia kontserdimajas.

Kahekümne esimese Jazzkaare kontserdid toimusid 23. aprillist 2. maini Tallinnas, Viljandis, Tartus, Pärnus, Haapsalus, Kuressaares, Paides, Põltsamaal, Otepääl, Valgas, Elvas, Türil, Raplas ja Sakus, vahendas ürituse pressiteade.

Festivali 62 kontserdil esinesid 15 maa tippmuusikud, pakkudes häid ja põnevaid elamusi rohkem kui 10 000 kuulajale.

Neljandat korda anti välja Eesti jazziauhinnad silmapaistvatele  muusikutele. Peapriisi Elioni Jazziauhinna pälvis paljude kuulajate lemmik saksofonist Raivo Tafenau, kes on Eesti jazzi ka välismaal väärikalt esindanud. Noore Jazzitalendi auhinnapälvis 23-aastane bassist Peedu Kass ja Jazziedendaja auhind läks Narva sealse jazzielu organisaatorile ja pedagoogile Boris Parsinile.

Jazzkaare kuulajate erilised lemmikud olid USA jazzidiiva Dianne Reeves, iisraeli bassist Avishai Cohen oma Aurora kvintetiga, korea lauljatar Youn Sun Nah, jaapani klubiansambel Jazztronik ja legendaarne klahvpillimängija-helilooja Georg Duke USAst.

Ka pea kõik eesti muusikute kontserdid Tallinnas tõid täismaja. Oma uusi albumeid esitlesid UMA ja Peedu Kass. Uusi huvitavaid kontserdikavu pakkusid Hedvig Hanson Soul Group, Kristjan Randalu-Vaiko Eplik, Kadri Voorand, Marti Tärn, Kristjan Mazurchak, Lin's System ja Tuuli Taul.

Edukalt möödusid ka kümme Tallinna päeva kontserti muuseumides ja galeriides, kus erilise menu osaliseks sai etnoansambel Kirtana Rasa. Jazzkaare ja sihtasutuse Tallinn 2011 koostöös sündis linnaruumi projekt, kus taani trummar Karsten Mathiesen koos mitmete kohalike muusikutega esines kõige ootamatutes Tallinna paikades, samuti rõõmustasid linnarahvast Trumm-It orkestri esinemised.

Klassikaraadio vahendusel jõudis otse Euroopa kuulajateni festivali avakontsert, esinejaiks Villu Veski ja Tiit Kalluste NordicSounds rahvusvaheline koosseis. Klassikaraadio kuulajad said osa veel paljudest festivali kontsertidest.

Eesti Televisiooni kultuuriuudised, MI, Terevisioon ja Klassikaraadio hoidsid kuulajaid vahetult kursis festivalisündmustega, eesti päevalehed tutvustasid ja arvustasid kontserte. Jazzkaare sündmusi kajastavad vene, ameerika, saksa ja norra jazziajakirjad ja suurimad jazziportaalid.

Jazzkaare veebis arvustasid kontserte, pildistasid ja kogusid publikuarvamusi noored ajakirjanikud ja fotograafid, keda oli üle kolmekümne. Festivali õnnestumisele aitasid kaasa poolsada vabatahtlikku muusikahuvilist noort.

Tallinna rahvusvahelise festivali Jazzkaar 2009 korraldajad Anne Erm, Marju Kask, Ingrid Põldoja ning Krista Tramberg tänavad kõiki toetajaid, koostööpartnereid, muusikuid, ajakirjanikke, kaasalööjaid ja väga head jazzipublikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles