Raid: Sirbile tuleb Kenderi raputus kasuks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid.
Juku-Kalle Raid. Foto: Toomas Huik

Kultuurilehe KesKus väljaandja ja peatoimetaja Juku-Kalle Raid ütles Sirbi juhivahetuse kohta, et lehele tulevad Kaur Kenderi tehtavad uuendused vaid kasuks.

«Mina ei näe selles mingit katastroofi, et Kaur Kender on Sirbi peatoimetaja kohusetäitja, sest mingis mõttes on Sirp nähtusena meeletult kaua aega kusagil paigal tammunud. Ma usun, et raputus on igati hea,» rääkis ta.

Raid arvas, et Kenderi asumine lehe etteotsa võib aidata sel suurema lugejaskonnani jõuda. «See, mis Kaur on siiani kultuurimaastikul teinud, on igal juhul kõnetanud päris laiu masse. Ma ei näe mitte midagi halba selles, kui üks kultuurileht kõnetab laiemaid masse, kui ta senini on teinud,» rääkis ta.

Raid arvas, et nelja Sirbi töötaja vallandamine on tingitud sellest, et nad ei sobi lehe muutuva kontseptsiooniga. «See on täiesti normaalne, et inimesi vahetatakse,» leidis ta. «Keegi ei ole oma kohale liimitud ja ei tohigi niimoodi olla.»

Raid lisas, et kuna Sirpi tehakse maksumaksja rahaga, on seal stagneerumine ohtlikum kui eraväljaandes. «Aeg-ajalt tuleb selliseid muutusi esile kutsuda, mina usun, et see asi on positiivne,» lisas ta.

«Kauri ei maksa karta, et ta tuleb suure kopaga ja lammutab maja maha. Ma arvan, et see manifest on tibakene loosunglikum, kui asi välja nägema hakkab. Aga mulle meeldib see, et Kaur võtab suuna vähem inisevale kultuurile, ühiskonnale ja poliitikale ja üritab rääkida nende normaalsest ja positiivsest poolest,» rääkis Raid.

Selles, et Sirbi visioondokumendis räägitakse poliitikutele sagedamini sõna andmisest, Raid ohtu ei näe. «Kolmandik Eesti poliitikutest kõlbab täiesti käidelda ja neilt oleks võimalik ka teksti tellida. Ja ma väidan, et Sirp siiani seda eriti teinud ei ole. Pigem on piirdunud asi näpuga näitamise ja äsamise kui diskussiooniga. Kultuurseid inimesi on Eesti poliitikas küll, neid kiputakse ära unustama. Sirp võiks olla just selline koht, kuhu tellitakse tekste ka nendelt poliitikutelt, kes Õhtulehte ei kirjuta,» arvas ta.

Eile teatati, et kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohusetäitjaks saab Kaur Kender. Toimetusest koondati kirjandustoimetaja Doris Kareva, filmitoimetaja Tarmo Teder, teadustoimetaja Marek Strandberg ja arhitektuuritoimetaja Veronika Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles