Tarand: Sirbis toimuv on tervele mõistusele täiesti vastuvõetamatu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Tairo Lutter

Kaheksa aastat ajalehte Sirp juhtinud Kaarel Tarand nimetas toimetuses aset leidnud sündmusi mõistusevastaseks.

Sirbi senine peatoimetaja rääkis Kuku raadiole antud intervjuus, et lehes oli kogu aeg töötajate puudus. «Kui meile nüüd öeldakse, et kultuurilehe Sirp toimetuses ei ole vaja kirjandustoimetajat ja filmitoimetajat, siis sellisele mõttele ei oleks ma ka oma kõige lollakamates unenägudes saanud tulla,» imestas ta, kuidas ilma nii oluliste valdkondade spetsialistideta hakkama saadakse.

«Teiseks peab tähele panema seda, et sihtasutus on määranud toimetaja KT, kohatäitja. See tähendab ajutist iseloomu ja ühes normaalses kultuuris ei kaasne ajutise töötaja nõudmistega struktuurireforme,» jätkas Tarand.

«Isegi kui kõik see, mis seal praegu toimub, on formaaljuriidiliselt korrektne, on see tervele mõistusele täiesti vastuvõetamatu,» ütles endine peatoimetaja.

«See ei ole ju eile välja mõeldud plaan, seda on mõeldud pikemat aega. Kui Kaur Kenderil oli kange valu tulla oma meeskonnaga Sirpi tegema – seda õiget kultuurilehte – siis tekib küsimus, miks ta küll ei saanud kandideerida avalikul peatoimetaja konkursil, mis ei toimunud teab kui ammu,» rääkis Tarand.

«Siin on küsimusi palju ja kõik see näeb nii imelik välja, et ausalt öeldes sellise veidruse peale suudavad tulla ainult endised kommunistid või muidu parteilased,» lisas ta. Tarand märkis, et jättis maha funktsioneeriva toimetuse, kes oleks head lehte edasi teinud.

«Mul on väga kahju, et täiesti süütud inimesed saavad selle tõttu kannatada, et Reformierakond on läinud mulle mingisuguse poliitilise kättemaksu korraldamise teed,» ütles ta. «See on mage, alatu, argpükslik ja nii edasi.»

Eile teatati, et kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohusetäitjaks saab Kaur Kender. Toimetusest koondati kirjandustoimetaja Doris Kareva, filmitoimetaja Tarmo Teder, teadustoimetaja Marek Strandberg ja arhitektuuritoimetaja Veronika Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles