Kaur Kender: tahaks tsiviliseeritud debatti pakkuda

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Pärnu Postimees.

Sirbi uus peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kender ütles intervjuus Postimehele, et suurt murrangut ta väljaandesse ei too ning kinnitas, et tema eesmärk on lehes tsiviliseeritud debatti pakkuda.

Kõigepealt palju õnne Sirbi peatoimetaja kt ametikoha puhul! Kuuldavasti tegid ise Sirbi väljaandjale Toomas Väljatagale ettepaneku asuda lehte juhtima. Miks sa tegid selle?

Mulle tundus, et see, mis Sirbiga toimub, see kaos ei ole päris hea. Mulle, tähendab meile tundus, et meil on ideed, mida kultuuriajakirjandusega kui ühe väga tähtsa kultuurivormiga teha paremini.

ZA/UM-i blogis on teie Sirbi visioonidokument ka avaldatud. Nii et see viiakse sõna-sõnaliselt ellu?

Ühtegi dokumenti vist sõna-sõnalt ellu ei viida, aga see on see baas, millest me lähtume küll.

ZA/UM-i autorid Robert Kurvitz ja Martin Luiga, samuti kirjanik Tõnu Õnnepalu on läbi käinud uute inimestena, kes Sirbis tööle hakkavad. Keegi veel?

Inimesed on kõigi asjade, ka kultuuri juures vaieldamatult kõige tähtsamad. Inimesi ja personaalküsimusi kindlasti ajalehes avaldama ei hakka. Uus peatoimetaja valib oma meeskonna ja teeb oma ümberkorraldused ja see on lähema nädala jooksul selge.

Palju sa ise varem Sirpi lugesid?

Varem lugesin kohe väga palju ja viimasel ajal võib-olla natuke vähem. Arvan, et Sirp ei peaks olema selline leht, kus kisa on väga palju. Me tahaks sellist tsiviliseeritud debatti pakkuda. Siis ma jälle loen Sirpi rohkem.

2004. kirjutasid arvamusartikli, kus kritiseerisid Sirpi. Muuhulgas ütlesid ka, et sulle ei meeldi Sirbi nimi.

Kas ma ütlesin, et mulle ei meeldi Sirbi nimi? ( naerab.)

Jah, nimetasid seda morbiidseks nimeks.

Võib-olla ma jah olen õppinud aru saama, et sirp ei ole mitte tööriist, vaid relv.

Rein Lang on öelnud, et kui muutub Sirbi sisu, saab Sirp riigilt ka raha juurde. Olete sellest rääkinud?

Sellest sai räägitud küll ja igasugune ümberkorraldamine võtab paratamatult raha ja mingi raha selleks ka on. Aga mina ei ole Langi käest küll absoluutselt ühtegi juhist saanud, milliseks Sirbi sisu peaks muutuma, et Sirp raha juurde saaks. Seda juttu tuleb tõepoolest tema käest küsida, mida ta sellega silmas peab. Igatahes minule ei ole ta seda rääkinud.

Kas sa inimest tahad määratleda, kellele uus Sirp peaks saama olema suunatud?

Arvan, et kõige põhilisemas osas saab ta suunatud neile, kellele ta juba suunatud on. Ega mingisugust sellist hullu murrangut oodata on natuke võib-olla ebaõiglane ja vale. Tegemist on ikkagi eesti kultuuri lehega laiemalt. Me tajume olukorda ja tajume vastutust üsna selgelt.

Facebooki lugedes mulle tundub, et kultuuriinimesed valdavalt kurvastavad, et sina nüüd Sirpi juhtima asud.

Ma ei ole ju veel midagi teinudki, kuidas nad saavad kurvad olla. Eks igal inimesel on omad hirmud. Asjad aga lähevad Sirbis ikka paremuse poole, me ei läinud sinna ju kurja tegema.

Uue ametikoha asjus on sulle jõutud süüks panna ka sinu ja Reformierakonna sõbralikke sidemeid.

Internetikommentaariumides süüdistatakse mind ka juut olemises ja muudes asjades. Süüdistagu aga.

Tean, et Rein Lang ei ole välistanud ka Sirbi tasuta jagamise ideed.. Mida sellest mõttest arvad?

Ka sellest ei ole Lang mulle rääkinud. Ma ei ole Langi käest saanud ei suuniseid, juhiseid ega lubadusi. Sellest mõttest ma aga hästi ei arva, Sirbi eest ikka tuleb raha maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles