Lang: minu asi pole Kenderi sobivust hinnata

Kaarel Arb
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Pole minu asi seda hinnata ega midagi öelda, see on puhtalt Kultuurilehe sihtasutuse sisemine asi,» kommenteerib Sirbi juhivahetust kultuuriminister Rein Lang. «Mina tean Kaur Kenderit kui andekat kirjanikku ja väga vahvat kultuuritegelast.»

Kuidas Kender aga Sirbi peatoimetaja kohusetäitja ametikohal hakkama võiks saada? «Elame, näeme,» jääb Lang äraootavale seisukohale.

Sirbi uuenemist peab ta loomulikuks ning ka vajalikuks. «Esiteks sai ju Kaarel Tarandil aeg täis ja ta võttis ise oma kandidatuuri tagasi, nii palju kui ma ajalehest lugesin. Peatoimetajat ei ole, peatoimetaja konkursi esimene raund ebaõnnestus, mida ma ka ajalehest lugesin.»

«Sirbile muidugi oleks vaja uut hingamist, see on päris selge, aga mina vaatan seda lihtsa lehelugeja positsioonist,» märgib Lang. «See, mismoodi seal sees see asi välja näeb ja mismoodi seda asja korraldatakse, on ikkagi sihtasutuse asi. Vaatamata sellele, et riik on tema asutaja ja kinnitanud põhikirja, Kultuuriministeerium ega ükski teine riigiametnik ei sekku sellesse värki.»

Rääkides võimalikust eelarve suurenemisest, märgib Lang, et Sirbi käsutuses olevad rahalised vahendid kasvavad iga aastaga. «Lugesin suure-suure üllatusena Sirbist Kaarel Tarandi hala, et Sirpi koheldakse halvasti ja talle ei anta kunagi mingit raha. 2013 võrreldes 2012. aastaga tõusis Sirbi kasutuses olev raha, see läheb küll Kultuurilehele, aga me tõstsime ka tänavu märkimisväärselt tema eelarvet,» märgib Lang.

«See eelarve tõus oligi seotud Sirbi muutumisega, nii formaadi kui ka kujunduse muutusega ja teataval määral ka sisulise muutusega ning see oli üsna märkimisväärne eelarvetõus,» kinnitab Lang. «Kuskohast võttis Tarand selle, et mitte sentigi juurde pole antud ja kui tema läheb ära, siis saab Sirp raha? Siin on tegemist lihtlabase valetamisega, mis oli ausalt öeldes Tarandile üsna omane kogu aeg.»

«Kui riigi võimalused toetada kultuuri ja Kultuurilehte suurenevad, siis selle tuules loomulikult läheb ka Sirbil paremini. Sirbil läheb ka järgmisel aastal võrreldes tänavusega paremini, nii nagu läheb tänavu paremini võrreldes eelmise aastaga, aga see ei ole seotud sellega, kes on parajasti peatoimetaja,» rõhutab Lang.

Soostumata pikemalt kommenteerimast Kaarel Tarandit Sirbi peatoimetajana, märgib Lang, et ootas huviga, millal Sirbis hakatakse mõtlema ka lugeja peale. «See võiks olla ajalehetegemise üks nurgakivi, mõelda välja, kellele sa seda teed. Mulle tundub, et suur osa Eesti ajakirjandusest tegelikult töötab inimestele, kes ei oska lugeda ja see on väga kahetsusväärne.»

Rääkides koondamistest ning uutest töötajatest Sirbis, märgib Lang, et igal peatoimetajal peab olema mingi oma nägemus,  kellega ta seda koormat veab. «Tal peab olema ka vabadus seda otsustada, need läbirääkimised saavad tal toimuda aga ainult oma otsese ülemusega ehk Toomas Väljatagaga.»

«Seal on inimesed, kes on töölepinguga tööl ja kui ei klapi see koostöö, siis nad tuleb koondada, mis on ju kulu. See on kõik tavapärane majandustegevus,» räägib Lang. «Aga see, et peatoimetajal peab olema õigus oma meeskonda valida, on minu meelest üsna päevselge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles