Arhitektide liit: milleks Sirpi rahvalikuks muuta?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Pere.
Peeter Pere. Foto: Peeter Langovits

Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere avaldas muret, et äsja uue peatoimetaja kohusetäitja saanud kultuurileht Sirp muutub liiga rahvalikuks.

«Kultuurivaldkond on selline valdkond, mis nõuab kogemustepagasit. See tuleb ikkagi tegutsedes, ajapikku,» kommenteeris liidu juht Kaur Kenderi ja tema uue meeskonna tulekut Sirbi toimetusse.

Ta avaldas muret, et selles valdkonnas varem mitte tegutsenud inimesed hakkavad tegema väljaannet, mis erineb senisest liiga palju. «Nii vanemad, nooremad kui keskealised loomeinimesed on saanud ennast väljendada, minu meelest pole ta kaldu olnud ja on meie kultuurielu sündmusi objektiivselt kajastanud,» iseloomustas Pere senist Sirpi.

«Võib-olla tuleb väga sügavasisuline leht, aga samas mulle on jäänud mulje, et ta muutub oluliselt rahvalikumaks ja peaks loetavamaks muutuma. Seda rolli täidavad ju Päevalehe nädalalõpulisa ja Postimehe AK,» rääkis arhitekt.

Ärevad teated öösel

Pere kõrvu olid juba jõudnud ka kuuldused, et Sirbist vallandati arhitektuuritoimetaja Veronika Valk. «Hommikupoole ööd tulid ärevad teated, mis näitavad, et käimas on suured ümberkorraldused,» sõnas ta. Pere sõnul tegid nii Valk kui enne teda arhitektuurikülgi toimetanud Margit Mutso suurepärast tööd.

«Meie valdkonna kajastus on juba paar aastat olnud väga hea,» ütles Pere. «Viimase aja kajastused ja süvendatud teemaartiklid olid väga olulised arhitektkonnale ja üldse laiemale kultuurihuviliste ringkonnale.»

Valgu lahkumine Sirbist pole Pere sõnul arhitektidele mingil juhul hea uudis. «Veronika on ju teada-tuntud aktiivne inimene, laia silmaringiga ja praegu välismaal doktorantuuris. Väga-väga entusiastlik ja igatepidi tänapäeva arhitektuuri, kunsti- ja kultuurieluga kursis olev inimene, teoreetiliste mõtete ja uute suundadega,» iseloomustas ta Valku.

Vallandatud toimetaja teemat ei kommenteeri

Pere seadis küsimuse alla Kenderi kui peatoimetaja ajutise kohusetäitja tegevuse. «Ma saan aru, et ta kõigepealt pühib luuaga kõik puhtaks, tuleb oma meeskonnaga, aga samas ma sain aru, et ta on ajutine. Kas siis see jõulisus on ennast õigustav, et toimub mingisugune riigipööre – sisuliselt see ju seda on, kui öösel tulevad teated, et te olete vallandatud ja meil on täiesti uued mõtted selle lehe kokkupanekuks,» rääkis arhitektide liidu juht.

Veronika Valk ise sel teemal kõnelema ei soostunud. «Ma ei oska üldse kommenteerida, sest olen Barcelonas. Ma ei tea koduseid uudiseid üldse mitte,» ütles ta Postimehele.

Eile teatati, et kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohusetäitjaks saab Kaur Kender. Lisaks Veronika Valgule vallandati toimetusest ka kirjandustoimetaja Doris Kareva, filmitoimetaja Tarmo Teder ja teadustoimetaja Marek Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles