Lotman: Sirbi skandaal tuleb lõppkokkuvõttes eesti kultuurile väga kasuks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman
Mihhail Lotman Foto: Peeter Langovits

Semiootikaprofessor Mihhail Lotman rääkis eile ETV2 saates «Jüri Üdi klubi», et skandaal viib kultuuri ja ajalugu edasi ning seetõttu tuleb Kaur Kenderi Sirbi etteotsa saamine eesti kultuurile kasuks.

«Kulturoloogiliselt see on viimase peal ja ma arvan, et lõppkokkuvõttes eesti kultuurile väga kasulik – selline väike torm veeklaasis,» ütles Lotman.

«Ma ei ole revolutsionäär, ma ei usu klassivõitlusesse, eelistan sotsiaalset partnerlust, aga samas kultuuriuurijana tean, et sellised asjad viivad kultuuri edasi ja veel, mis on siin väga naljakas – kõik, mida te räägite, on täpselt see, mida Kender tahab – selline vaikne vingumine, et Rosimannus ja Michal kuskil nurga taga väänasid Väljatagal käed – no sõbrad!» ei usu professor teooriaid sellest, et Kenderi tõusu taga on Reformierakond.

Lotman ütles, et olukord on tema jaoks raske kahel põhjusel – tal on kahju töö kaotanud inimestest ja vanadest Sirbi lugejatest, kellele meeldivad pikad tekstid ja kes tahavad lugeda arutlusi, samuti ütles ta, et Sirp oli seni ainus mittekollane leht Eestis.

«Siin on selline vastuolu – üheltpoolt ütleme, et Väljataga tahtis päästa viimast, aga teiselt poolt nüüd boikoteerime seda väljaannet, sest Lang tahtis seda kinni panna – no kui me väljaannet boikoteerime, on Langil suurepärane võimalus seda kinni panna; ma ei näe siin loogikat, ma ei näe siin sidusust!» kritiseeris ta avalikkuse reaktsiooni juhtunule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles