Kender: tekst on püha, sellepärast astusime tagasi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Pm

Peame Andres Aulest poeedina nii palju, et ei näinud teist võimalust, kui tagasi astuda, ütles Sirbi peatoimetaja endine kt Kaur Kender.

Põhjendasid oma tagasiastumist sellega, et koos Robert Kurvitsaga eksisite kui avaldasite Sirbis ilma autori loata Andres Aule varem mitte ilmunud loomingut. On see nüüd «päris» põhjendus? Või ettekääne? Ajakirjanduses tuleb ikka eksimusi ette -  tempo on peal, tähtajad kukuvad ja vahel juhtub…

Tekst on püha. Robert Kurvitz on ise väga hea luuletaja ja ta saab ka ise väga hästi aru kui püha on poeedi tekst. Peame Andres Aulest poeedina nii palju, et ei näinud teist võimalust. Ta (Aule) oleks võinud valida armuandmise aga ta ei teinud seda.

Kas Aule nõudis siis otsesõnu tagasiastumist?

Kui sa lugesid Aule kirja (ilmus Päevalehes – toim.), siis viimases lõigus ta otsesõnu nõuab seda «pärast sellist hoolimatust peaks Sirbi peatoimetaja kohusetäitja, kui ta on südametunnistusega inimene, paluma enda töölepingu lõpetada, teisisõnu tagasi astuma». Meil on südametunnistus. Ja kuna poeet ütles, et ta tagantjärele armu ei anna…

Kes selle otsuse Aule luulet avaldada tegi – sina või Robert Kurvitz, kes oma arvustuses seda luulet kasutas?

Olime mõlemad otsustajad. See oli teadlik valik. Lugesin ise Roberti arvustuse läbi. Ta kirjutab nii ilusasti, sisuliselt laskub Aule ette põlvili.

Teie lahkumisavalduses on mainitud Sind ja Robert Kurvitsat, kuidas on kolmanda Sirpi tulnud ZAUMi tegelase Martin Luigaga, kas tema ka lahkub?

Ma inimeste teemat praegu ei kommenteeriks.

Oled sa veel Sirbiga kuidagi seotud, reedel pean ilmuma ju järgmine number?

Natuke jah. Tulin just sealt. On veel mõningaid minu tellitud tekste, natuke lõpetamata asju. Lea Larin saab väga hästi hakkama.

On nüüd kahju ka, et Sirbi aeg nii lühikeseks jäi?

Absoluutselt kahju. ZAUM aga ei kao kuhugi. ZAUM teeb oma kultuuriasja edasi. Kultuurirühmitusena avas see Sirbi aeg meie silmi selles osas, kuidas maailmas päriselt asjad käivad, ikka tohutult.

Kuidas need asjad siis käivad?

(Naerab) Kes teavad, ei räägi. Kes räägivad, ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles