Rahvusooperis pühendati sõja lõpu aastapäevale kontsert

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooper Estonia.
Rahvusooper Estonia. Foto: Toomas Huik / Postimees

Venemaa saatkond korraldas täna rahvusooperis Teise maailmasõja lõpu 65. aastapäevale pühendatud kontserdi, kus Peterburi Maria teatri sümfooniaorkester kandis Valeri Gergievi ja Eri Klasi käe all ette Šostakovitši 7. ja Tšaikovski 5. sümfoonia.

Hiljuti Time Magazine'i poolt saja mõjukama inimese hulka valitud Gergiev ei ole teenekas üksnes Vene muusika viimise poolest maailma lavadele, Londoni sümfooniaorkestri peadirigent ja Peterburi Maria teatri kunstiline juht on omamoodi ka Venemaa sõnumikandja, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kurikuulsaks on saanud tema sõnavõtud Gruusia sõjast, kus ta heroiseeris Vene vägesid kui tuhandete elupäästjaid. Tallinnas juhatas Gergiev Šostakovitši 7. sümfooniat - totalitarismi portreed muusikas, nagu mitmed muusikateadlased seda on kirjeldanud.

Kui Peterburi Maria teatri orkestri ja Šostakovitši muusika kohtumine saab tekitada üksnes kuulamisrõõmu, jäi küsitavaks Rahvusooperi valgesse saali Vene saatkonna üles riputatud Teise maailmasõja aegsete sõjapropaganda plakatite mõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles