Langi langemine

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 lavastus «Ministri viimased päevad».
NO99 lavastus «Ministri viimased päevad». Foto: Toomas Huik

Rein Langile oleks see meeldinud. Ta oleks naerda rõkanud nii et pisarad silmas. Dramaturg Eero Epneri kokkuvõte-kontsentraat Sirbi ümber puhkenud emotsioonide möllust on 2013. aasta parim komöödia. Valus, jah, aga ennekõike teravalt täpne ja naljakas.

«Vastu hambaid» said NO99s vaid kahe päevaga valminud «Ministri viimastes päevades» nii nartsissimaalijatest akvarellistid, vabakondi esindav filmiprodutsent, kelle kuklale on tätoveeritud maheõun, vaid õlle lõhnale reageeriv poeetidest kirjutav poeet, habemega valvevasakpoolsed jne. Loomulikult pakkusid aktsioonile mahlakat materjali ajakirjanikud ja online-uudiste pealkirjad. Samas suutsid Epner ja aktsioonis osalenud näitlejad jääda hea maitse piiridesse, naeruvääristamata pilgata.

Anu Lambi mängitud Minister, kes prillide asendite tõttu nägi ainult allapoole, näis kõrvaltegelasena, kellega on kõigil asja, aga kes skandaali edenedes parema meelega ise muutuks nähtamatuks. Näidendi autor Epner polnud Langile halastanud - enesekindla ülburi asemel oli laval pigem äpu.

Ent fookuses oli siiski hüsteeria Ministri kabinetis ja hüsteerikuteks kultuurirahvas, kelle aina kõvemini esitatud nõudmised muutusid solvavate väljenditega karjumiseks ning tipnesid kõrvulukustava kisakooriga. Lihtne ja tabav kujund möödunud nädala iseloomustamiseks.

NO99 vähema kui tunniga välja müüdud aktsiooni esimesele (ja kahjuks ka viimasele) lugemisele pressiti saal puupüsti täis, juba poolteist tundi kestnud etenduse alguses nappis saalis õhku. Kuigi  «Ministri viimastele päevadele» kogunes värvikas seltskond, polnud saalis näha kultuuriminister Rein Langi langemise võtmetegelasi.

Sirbi skandaali niiditõmbajad NO99 laval ei paljastatud, uut ja maailma selgemaks muutvat informatsiooni Sirbi-saagasse ei lisatud, kuid sellegipoolest oli tegemist igati tähelepanuväärse ja tänuväärse aktsiooniga. Ja seda mitte puhastamist võimaldava naeru pärast, vaid tundliku sotsiaalse närviga dramaturg Eero Epneri rohkete tabavate kujunditega teksti pärast.

Kuigi «Ministri viimastel päevadel» lugesid näitlejad teksti paberilt maha, nad eriti ei liikunud laval, polnud sellele vaatamata tegemist kuuldemänguga. Laval toimuvat oli haarav ka vaadata.

Epner hoiab just tekstiga saali peos, pakkudes tempokat lugu, kus on täpne annus nalja kui ka pinget, mis Epnerile sobival hetkel muudab saali hiirvaikseks. See on haruldane oskus. Seepärast võiksid Eero Epner ja NO99 sagedamini selliseid kiiraktsioone korraldada. Epneri ühiskondlikes tähelepanekutes on Kivirähki huumorit ning maailmateatri kogemust.

NO99 aktsioon «Ministri viimased päevad»
Tekst Eero Epner, lavastajana juhendas Lauri Lagle. Mängisid Mirtel Pohla, Priit Võigemast, Gert Raudsep, Eva Klemets, Rasmus Kaljujärv, Anu Lamp ja Märt Avandi. Esimene lugemine 25. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles