Ministeerium: ERSO ümberkujundamisega töösuhted ei muutu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO
ERSO Foto: Toomas Huik

Kultuuriministeeriumi asekantsler Ragnar Siil kinnitas, et ERSO sihtasutuseks ümberkujundamisest on räägitud nii orkestrantide, juhtide kui dirigent Neeme Järviga, ning selle tulemusel ei muutu ühegi liikme töösuhe.

«ERSO muutumisega sihtasutuseks ei muutu ühegi ERSO liikme ega dirigendi töösuhe ERSO-ga, kõik riigiasutuse õigused ja kohustused antakse üle sihtasutusele, mille asutajaks on Eesti Vabariik ning Eesti Vabariik jätkab ERSO rahastamist samadel alustel nagu seni,» kinnitas Siil.

Tema sõnul on 2014. aastaks planeeritud ERSOle lisaraha 5,5 protsendi ulatuses ERSO palgafondist ning täiendavalt raha, katmaks Estonia kontserdisaali üürihindade tõusu ERSO-le.

Asekantsler Siil on sihtasutuse asutamist ERSOga korduvalt arutanud, samuti on toimunud terve sümfooniaorkestri kohtumine nii asekantsleri kui kantsleriga. Asekantsler Siil kohtus sel suvel juulis Pärnus Kadri Tali, Neeme Järvi ja Liilia Järviga, kellega samuti ERSO sihtasutuseks muutmist arutati.

«ERSO direktor Kadri Tali ei ole informeerinud ministeeriumi asjaoludest, et juriidilise vormi muudatus oleks neile problemaatiline, seda enam, et Kadri Tali oli moodustanud ERSO töögrupi sihtasutuse asutamiseks,» märkis Siil.

Meedia kaudu maestro Neeme Järvi pahameelest selle kuuldes võttis kultuuriministeerium Kadri Taliga ühendust ning palus tal Vardo Rumesseni öeldut kommenteerida. «Saime info Kadri Talilt, kes ei omanud selle väljaütlemise kohta informatsiooni,» oli asekantsler samuti infopuuduses. «Senise info kohaselt ei ole maestro Neeme Järvi informeerinud [oma pahameelest] isegi ERSO direktorit, seega ei oska sel teemal hetkel kultuuriministeerium midagi täiendavat lisada.»

Valitsus andis eile kultuuriministrile volituse muuta sihtasutusteks Eesti Kontsert ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO). Mõlemad sihtasutused alustavad tööd 1. veebruarist 2014.

Kultuuriminister Rein Lang ütles eile ministeeriumi pressiteates, et kontsertasutuste ümberkujundamise eesmärk on muuta nende juhtimine paindlikumaks ja juhtide vastutusel põhinevaks. «Kultuuriasutused ei pea toimima hierarhiliste riigiasutustena, kus asju aetakse käsuliini pidi,» märkis Lang. «Vastavalt etendusasutuse seadusele tegutsevatest asutustest on pea kõik teatrid täna sihtasutused, kuid sama seaduse alusel toimivad kontsertasutused nagu näiteks Eesti Kontsert ja ERSO tegutsevad siiani veel riigiasutustena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles