Vaata, kes on Eesti Muuseumide Aastaauhindade 2013. aasta konkursi laureaadid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti filmi 100. juubeliaasta raames on Maarjamäe lossis avatud Eesti Ajaloomuuseumi Filmimuuseumi näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand". Eesti Filmimuuseumi juhataja Maria
Eesti filmi 100. juubeliaasta raames on Maarjamäe lossis avatud Eesti Ajaloomuuseumi Filmimuuseumi näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand". Eesti Filmimuuseumi juhataja Maria Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht

Kultuuriminister Urve Tiidus kuulutas pidulikul auhinnatseremoonial Tartu Ülikooli muuseumis välja Eesti Muuseumide Aastaauhindade 2013. aasta konkursi laureaadid, kelle valisid välja kultuuriministeeriumi muuseuminõukogu teemakomisjonid. Välja anti ühtekokku 10 auhinda, parimaks näituseks tunnistati Eesti Ajaloomuuseumi filmimuuseumi näitus «Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand».

Tänavused preemiad jagati järgmiselt:

Aasta muuseumirott 2013 ehk parim näituseprojekt. Auhinna said Inge Laurik-Teder, Tõnis Liibek, Maria Mang ja Herke Vaarmann Eesti Ajaloomuuseumist näituse «Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand» eest. Eesti filmi 100. sünnipäeva-aastal valminud näituse näol on tegemist esimese mastaapse ülevaatenäitusega siinsest filmiloost. Näitus on üles ehitatud kui filmitootmisprotsess, andes külastajale võimaluse heita pilk selle põneva ning salapärase maailma telgitagustesse. 2013. aasta parimaks näituseks tunnistatud «Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand» on Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis avatud kuni selle aasta lõpuni.

Aasta konserveerimistöö 2013. Preemia sai Mariliis Vaks Eesti Rahva Muuseumist viie kohtukulli konserveerimise eest. Kohtukull ehk kohtupeegel on Peeter I käsul kasutusele võetud kohtupidamise atribuut, mis Vene keisririigi kohtute istungilaudadele asetatuna tähistas kohtupidamise seaduslikkust. Mariliis Vaks lõi konserveerimismudeli viie kõige esinduslikuma Eesti Rahva Muuseumi kogudesse kuuluva kohtukulli uurimiseks ja konserveerimiseks. Konserveeritud kohtukulle eksponeeriti Eesti Rahva Muuseumi ja Tartu Ringkonnakohtu koostöönäitusel «Kohtukull rahva meeles ja keeles».

Aasta koguhoidja 2013. Preemia sai Riina Reinvelt Eesti Rahva Muuseumist väärismetallist museaalide digiteerimise, muuseumide infosüsteemis MuIS kirjeldamise ja hoiutingimuste parandamise eest. Projekt hõlmas enam kui 4000 eset, nende seas preesid, sõled, sõrmused, lauahõbe jpm.

 Aasta muinsuskaitsja muuseumis 2013. Preemia sai Elo Lutsepp Eesti Vabaõhumuuseumist «Pärandiralli» projekti vedamise eest. Pärandiralli oli kultuuripärandiaasta üks tähtprojekte, mille käigus läbisid kaks rallimeeskonda aasta jooksul tuhandeid kilomeetreid Eestimaa teedel, et kutsuda inimesi üle Eesti arutama selle üle, mis on kultuuripärand – kuidas see tekib, kellele see kuulub ja kuidas meid puudutab. Projekti eestvedaja oli Eesti Vabaõhumuuseum, peamine koostööpartner Muinsuskaitseamet.

Aasta muuseumihariduse edendaja 2013: Helin Haga AHHAA Teaduskeskusest teisele kooliastmele mõeldud keskkonnateemaliste teaduslaagrite eest. Teaduslaagrites saavad lapsed ise proovimise ja katsetamise teel keskkonnahariduslikke teadmisi nii metsakeskkonnast, õhu-ja veekeskkonnast kui ka jäätmekäitlusest.

Aasta teadusauhind 2013 trükiste kategoorias. Auhinna said Linda Kaljundi ja Tiina-Mall Kreem Eesti Kunstimuuseumi Kadrioru kunstimuuseumist raamatu «Friedrich Ludwig von Maydelli pildid Baltimaade ajaloost» eest. Raamatus avaldatakse esmakordselt ühiste kaante vahel Maydelli albumi kõik pildid ja neile kunstniku enda kirjutatud saateteksti kommenteeritud eestikeelne tõlge. Sellele lisandub mahukas sissejuhatus, milles tutvustatakse Maydelli elu ja loomingut, selle seoseid 19. sajandi ajalookultuuriga ning mõju hilisematele kunstnikele ja kohalikule kultuurimälule.

Aasta teadusauhind 2013 ürituste kategoorias. Auhinna said Sille Sepmann ja Merli Sild Eesti Põllumajandusmuuseumist rahvusvahelise konverentsi «Põllumajanduse ja maaelu muuseumid kui maakultuuripärandi säilitajad ning nende roll rahvusvahelise turismi arendamisel» eest. Professionaalsel tasemel läbiviidud konverentsil toimusid maaeluteemalised õpitoad, teaduslike ettekannete päev, tähistati Eesti Põllumajandusmuuseumi 45. aastapäeva.

Turunduse MuuSa ehk aasta turundaja 2013. Auhinna said Riin Alatalu, Hannele Känd ja Triin Männik kultuuripärandi aasta raames toimunud muuseumide ja Edelaraudtee ühisprojekti „Rööpad viivad pärandini“ eest. Koostöötegevused aitasid enam kui 6000 koolilapsel jõuda erinevais Eesti paigus asuvatesse muuseumidesse, arhiividesse ja ka mõisakoolidesse, kus olid valmistatud ette päevapikkused elamuspaketid. Tasuta transpordi tagas AS Edelaraudtee.

Arenduse MuuSa ehk aasta muuseumiarendaja 2013 preemia jäi komisjoni otsusel tänavu välja andmata.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) andis juba kolmandat aastat välja kõige turistisõbralikuma muuseumi tiitli, mis läks sel aastal Eesti Politseimuuseumile. EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on autasu välja andmise eesmärgiks tunnustada eelkõige neid muuseume, mis pööravad olulist rõhku turismisõbralikkusele ja atraktiivsusele nii sise- kui välisturisti silmas pidades. Mutso hinnangul paistab Eesti Politseimuuseum, mis tegutsenud alla aasta, silma kaasahaarava ekspositsiooniga igas vanuses külastajale.

Üllatusena andsid omapoolse eriauhinna välja kultuuripärandi aasta läbiviijad. Selle eripreemia sai AS Edelaraudtee, tänu kellele sai kultuuripärandi aastal üle 6000 koolilapse muuseumidesse tasuta sõita.

Muuseumide aastaauhindade konkursi eesmärk on tunnustada parimaid muuseumispetsialiste ning tuua avalikkuse jaoks rohkem esile muuseumitöö erinevaid tahke.

Aastaauhindade võitjad saavad võimaluse osaleda erialasel väliskonverentsil või õppereisil 1300 euro väärtuses. Aasta muuseumiroti auhinna võitnud näituse kuraatori auhinnareisi sihtpunkt on Euroopa Muuseumi Foorumi poolt auhinnatud Euroopa parim muuseum. Teiste auhindade võitjatel on võimalus osaleda rahvusvahelisel konverentsilThe Best in Heritage, mis toimub iga aasta septembrikuus Dubrovnikus. Auhindade osas toetab ettevõtmist Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles